kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Otkriveni uklesani tragovi izumrle vrste deve u Saudijskoj Arabiji
Znanost

Otkriveni uklesani tragovi izumrle vrste deve u Saudijskoj Arabiji

Međunarodni tim arheologa otkrio je impresivne gravure deve u prirodnoj veličini uklesane u stijene Saudijske Arabije. Prema članku objavljenom u časopisu Archaeological Research in Asia, slike su otkrivene na stjenovitom proplanku u pustinji Nefud. Iako suvremeni uvjeti u Saudijskoj Arabiji, s obiljem vrućine, pijeska i kamenja, otežavaju očuvanje arheoloških tragova, povjesničari ipak povremeno pronađu dokaze o neolitskim kulturama. U sjevernom dijelu zemlje, na lokalitetu zvanom "Mjesto deve", pronađene su stijene s gravurama deva u punoj veličini. U Saudijskoj Arabiji pronađene su slične gravure i na drugim lokacijama. Na primjer, gravure otkrivene prije pet godina u provinciji Al-Jouf opisane su kao "parada deva u stvarnoj veličini." U najnovijem istraživanju, tim je istraživao stjenovitu formaciju blizu južnog ruba pustinje Nefud. Ova specifična formacija bila je prethodno poznata istraživačima, ali tek nedavno je otkriveno da skriva umjetnička djela stara tisućama godina. Na njoj su identificirane desetine slika specifične vrste deve koja je izumrla prije tisućama godina. Ranija istraživanja ukazuju na to da su te deve nekoć živjele širom Arapskog poluotoka. Ovaj lokalitet dobio je naziv Sahout, a gravure su pronađene na tri različite stjenovite formacije. Istraživači su primijetili da su gravure nastale u različitim razdobljima. Nove slike su dodavane preko starijih, što se može prepoznati po različitim tehnikama i stilovima urezivanja. Zanimljivo je da su mnoge od njih smještene u zaštićenim pukotinama, vjerojatno kako bi bolje odoljele vremenskim uvjetima. Dodatna analiza materijala iz okolnog područja sugerira da su neki od njih stari i do 8,000 godina. Proučavajući gravure, istraživači su zaključili da su izrađene korištenjem alata od kremena i da je njihova izrada mogla trajati i do dva tjedna. Također su pronašli dokaze koji sugeriraju da su gravure mogle biti rezultat kolektivnog rada zajednice. Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr
objavljeno

Međunarodni tim arheologa otkrio je impresivne gravure deve u prirodnoj veličini uklesane u stijene Saudijske Arabije. Prema članku objavljenom u časopisu Archaeological Research in Asia, slike su otkrivene na stjenovitom proplanku u pustinji Nefud.

Iako suvremeni uvjeti u Saudijskoj Arabiji, s obiljem vrućine, pijeska i kamenja, otežavaju očuvanje arheoloških tragova, povjesničari ipak povremeno pronađu dokaze o neolitskim kulturama. U sjevernom dijelu zemlje, na lokalitetu zvanom “Mjesto deve”, pronađene su stijene s gravurama deva u punoj veličini.

Slične gravure na drugim lokacijama

U Saudijskoj Arabiji pronađene su slične gravure i na drugim lokacijama. Na primjer, gravure otkrivene prije pet godina u provinciji Al-Jouf opisane su kao “parada deva u stvarnoj veličini.” U najnovijem istraživanju, tim je istraživao stjenovitu formaciju blizu južnog ruba pustinje Nefud.

Ova specifična formacija bila je prethodno poznata istraživačima, ali tek nedavno je otkriveno da skriva umjetnička djela stara tisućama godina. Na njoj su identificirane desetine slika specifične vrste deve koja je izumrla prije tisućama godina. Ranija istraživanja ukazuju na to da su te deve nekoć živjele širom Arapskog poluotoka. Ovaj lokalitet dobio je naziv Sahout, a gravure su pronađene na tri različite stjenovite formacije.


Istraživači su primijetili da su gravure nastale u različitim razdobljima. Nove slike su dodavane preko starijih, što se može prepoznati po različitim tehnikama i stilovima urezivanja. Zanimljivo je da su mnoge od njih smještene u zaštićenim pukotinama, vjerojatno kako bi bolje odoljele vremenskim uvjetima. Dodatna analiza materijala iz okolnog područja sugerira da su neki od njih stari i do 8,000 godina.

Proučavajući gravure, istraživači su zaključili da su izrađene korištenjem alata od kremena i da je njihova izrada mogla trajati i do dva tjedna. Također su pronašli dokaze koji sugeriraju da su gravure mogle biti rezultat kolektivnog rada zajednice.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.