kozmos.hr
Svemir

Genetski modificirana riža mogla bi rasti na Marsu

Mraz prekriva pješčane dine na Marsu neposredno nakon zimskog solsticija. Sliku je snimio Mars Reconnaissance Orbiter. Izvor: NASA/JPL-Caltech/Sveučilište Arizona.
objavljeno

Novo istraživanje pokazuje da genetski modificirana riža može biti ključ za uzgoj hrane na Marsu, čime se otvara put potencijalnoj ljudskoj kolonizaciji.

Genetski modificirana riža na Marsu: Bolja opcija od krumpira

Nova saznanja interdisciplinarnog tima istraživača sa Sveučilišta u Arkansasu, predstavljena na 54. konferenciji o lunarnoj i planetarnoj znanosti, ukazuju na to da bi riža mogla biti održivija kultura za buduće marsovske botaničare, poput Marka Watneyja iz najprodavanije knjige Andyja Weira, Marsovac.

Hrana na Marsu: Rješavanje izazova marsovskog tla

Glavna prepreka za uzgoj hrane na Marsu leži u prisutnosti perkloratnih soli, koje su toksične za biljke. Međutim, istraživači su uspjeli simulirati marsovsko tlo koristeći Mojave Mars Simulant (MMS). Dobiven je iz bazaltno bogatog tla izvađenog iz pustinje Mojave. Otkrili su da je na Marsu genetski modificirana riža dobra opcija.

Eksperimentiranje s genetski modificiranim sortama riže

Uzgajajući jednu divlju vrstu i dvije genski modificirane vrste riže dizajnirane da podnose stresne čimbenike poput suše i slanosti, tim je otkrio da zamjena četvrtine marsovskog simulanta sa zemljom za lončanice poboljšava razvoj biljaka. Istraživači su također identificirali prag perklorata u tlu, utvrđujući da bi genetski modificirana riža potencijalno mogla rasti u marsovskom tlu.


Sljedeći koraci i zemaljske primjene

Budući eksperimenti uključivat će upotrebu Mars Global Simulanta i vrsta riže s većom tolerancijom na sol, dok će se procijeniti stupanj perklorata koji ulazi u biljke. Dugoročni ciljevi uključuju uvođenje riže u zatvorenu komoru staništa u simulacijskom okruženju Marsa. Istraživanje bi također moglo imati primjenu na Zemlji, potencijalno pomažući u rastu hrane u područjima s visokom salinitetom tla.

Slučajan susret pokreće inovativni projekt

Podrijetlo projekta može se pratiti do slučajnog susreta između prvog autora Petera Jamesa Ganna i drugog autora Abhilasha Ramachandrana. Spajajući svoje stručnosti iz područja stanične i molekularne biologje te planetarne znanosti, odlučili su istražiti rast biljaka u izazovnim okruženjima.

Genetski modificirana riža mogla bi biti ključ za uspješno uzgajanje hrane u uvjetima sličnim onima na Crvenom planetu, čime bi se omogućila mogućnost ljudske kolonizacije Marsa.

Budući da će se istraživanja usredotočiti na razvoj novih tehnologija i pristupa uzgoju biljaka, ovaj rad može pridonijeti inovacijama u poljoprivredi i dugoročnoj održivosti proizvodnje hrane na globalnoj razini. Kroz nastavak istraživanja genetski modificirane riže i njenog potencijala za uzgoj na Marsu, znanstvenici će moći bolje razumjeti kako se biljke mogu prilagoditi i uspješno rasti u ekstremnim uvjetima, otvarajući vrata za potencijalne buduće misije na Marsu koje uključuju ljudsku prisutnost.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.