kozmos.hr
Znanost

Otkrivanje mehanizma samočišćenja Zemljine atmosfere

Zemljina atmosfera. Izvor: NASA.
objavljeno

Nedavno istraživanje otkrilo je dosad nepoznat mehanizam za stvaranje hidroksida (OH) u Zemljinoj atmosferi, mijenjajući naše razumijevanje kako se zrak čisti od onečišćivača i stakleničkih plinova.

Električna polja i stvaranje hidroksida

Znanstvenici su nekoć vjerovali da je sunčeva svjetlost glavni pokretač stvaranja hidroksida, molekule ključne za razgradnju onečišćivača u atmosferi. Međutim, novo istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, u kojem sudjeluje Sergey Nizkorodov, profesor kemije na Sveučilištu u Kaliforniji, Irvine, otkriva alternativni proces.

Studija je pokazala da snažno električno polje koje postoji na površini između lebdećih kapljica vode i okolnog zraka može stvoriti hidroksid putem dosad nepoznatog mehanizma.

Hidroksid: Nepriznati heroj atmosferske kemije

Hidroksid ima ključnu ulogu u atmosferskoj kemiji jer pokreće reakcije koje razgrađuju zračne zagađivače i uklanjaju štetne tvari kao što su sumporov dioksid i dušični oksid. “Potpuno razumijevanje njegovih izvora i puteva uklanjanja od ključne je važnosti za shvaćanje i smanjenje zagađenja zraka”, izjavio je Christian George, atmosferski kemičar na Sveučilištu u Lyonu u Francuskoj i glavni autor nedavne studije.


Nova otkrića mijenjaju ustaljene pretpostavke

Ovo istraživanje opovrgava prethodnu pretpostavku da je za stvaranje hidroksida potrebna sunčeva svjetlost ili metalni katalizatori. Umjesto toga, studija je pokazala da se hidroksid može stvoriti spontano na površinama kapljica vode pod određenim uvjetima.

Eksperimenti tima pokazali su da su stope proizvodnje hidroksida u mraku usporedive s onima potaknutima izlaganjem sunčevoj svjetlosti ili čak i veće. “Noću, kada nema fotokemije, OH se i dalje proizvodi i proizvodi se brže nego što bi se inače dogodilo”, rekao je Nizkorodov.

Posljedice za modele zagađenja zraka

Ova otkrića imaju potencijal značajno promijeniti modele zagađenja zraka, koji obično pretpostavljaju da hidroksid dolazi iz zraka, a ne da se proizvodi izravno unutar kapljica vode. Nizkorodov smatra da je sljedeći korak u istraživanju provođenje eksperimenata u stvarnim atmosferskim uvjetima širom svijeta.

Prekretnica za atmosferska istraživanja

Rezultati ove studije vjerojatno će potaknuti raspravu unutar zajednice istraživača atmosfere, jer će mnogi znanstvenici možda biti skeptični prema nalazima na početku. Nizkorodov očekuje da će brojni laboratorijski eksperimenti slijediti u pokušaju reprodukcije rezultata ili njihova opovrgavanja. Sveučilište u Kaliforniji, Irvine, spremno je biti u središtu ovog istraživanja, budući da i druge laboratorije u toj ustanovi istražuju ulogu kapljica vode u atmosferi.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.