kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Što je ovo enormno crveno svjetlo koje izgleda kao NLO iznad Italije?
Svemir

Što je ovo enormno crveno svjetlo koje izgleda kao NLO iznad Italije?

Enormni, okrugli oreol sablasnog crvenog svjetla. Zasluge: www.instagram.com/valterbinotto/
objavljeno

Enormni, okrugli oreol sablasnog crvenog svjetla, koji izgleda kao da je izravno izvučen iz znanstveno-fantastičnog filma, nedavno je zasvijetlio na noćnom nebu iznad Italije. Bizarni disk pojavio se i nestao unutar milisekundi, što znači da većina ljudi vjerojatno nije vidjela taj čudan prizor.

No jedna osoba, fotograf Valter Binotto, uspio je snimiti sjajni oreol na nebu iznad gradića Possagno u sjevernoj Italiji 27. ožujka. Međutim, crveni prsten zapravo nije bio smješten iznad grada. Umjesto toga, ogromni krug, koji je bio širok oko 360 kilometara u promjeru, bljesnuo je iznad središnje Italije i dijela Jadranskog mora. Tek je prisilna perspektiva učinila da prsten izgleda kao da lebdi iznad grada.

Bljesak prstena poznat je kao “emisija svjetlosti i vrlo niskofrekventnih smetnji zbog izvora elektromagnetskog pulsa” ili skraćeno ELVE, prema Spaceweather.com. ELVE-ovi su rijedak tip stratosferskih/mesosferskih smetnji koje nastaju zbog intenzivne elektrifikacije grmljavinskih oluja (SPRITE). Crveni prstenovi nastaju kada elektromagnetski puls (EMP) koji dolazi od munja udari u Zemljinu ionosferu, ionizirani dio gornje atmosfere koji se proteže između 80 i 644 km iznad tla. Zbog svoje kratkotrajne prirode, ELVE-ovi su obično vidljivi samo satelitima koji kruže oko Zemlje i otkriveni su tek 1990. godine zahvaljujući kamerama na NASA-inim svemirskim raketama. Binottova nova slika vjerojatno je “najbolja ikad snimljena s tla”, prema Spaceweather.com.


Binotto vjeruje da je ELVE nastao zbog EMP-a koji je nastao tijekom velike grmljavinske oluje u blizini Ancone, grada udaljenog oko 280 km jugoistočno od Possagna. Obično munje ne emitiraju EMP-ove jer ne prenose dovoljno struje. No tijekom ove oluje, neobično snažan udar munje, najmanje 10 puta snažniji od uobičajenih munja, vjerojatno je stvorio električni udarni val koji je zatim udario u ionosferu, prema Spaceweather.com. Kada elektroni iz EMP-a udare u ionosferu, nabijene čestice uzbuđuju atome dušika koji zatim emitiraju crvenkasti sjaj.

Binotto je fotografirao stotine ELVE-ova i drugih vrsta prolaznih svjetlosnih događaja (TLE) otkako je počeo snimati ih 2019. godine, i ovo je “jedna od najvećih struktura” koje je ikada vidio, rekao je Spaceweather.com.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.