kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kako uživo gledati NASA-inu prezentaciju posade lunarne misije Artemis II
Svemir

Kako uživo gledati NASA-inu prezentaciju posade lunarne misije Artemis II

Kako uživo gledati NASA-inu prezentaciju posade lunarne misije Artemis II
objavljeno

U ponedjeljak, 3. travnja u 17:00 po srednjoeuropskom vremenu saznat ćemo identitete četvero astronauta misije Artemis 2, prve posade NASA-inog programa za povratak na Mjesec.

Događaj će se prenositi uživo s Ellington Fielda, blizu Johnsonovog svemirskog centra u Houstonu. Prijenos će biti dostupan na NASA TV-u. Kanadska svemirska agencija (CSA) – koja će imati svog predstavnika među četvero odabranih – isto će tako prenositi događaj na svom YouTube kanalu. Artemis 2 planira se lansirati najranije u studenom 2024. godine na put oko Mjeseca. To će biti prvi put da se čovjek približio našem prirodnom satelitu otkako je Apollo 17 sletio na površinu Mjeseca u prosincu 1972. godine.

Artemis

Program Artemis uključivat će veću zastupljenost, obećala je NASA, uključujući prvu ženu i prvu osobu obojene kože na lunarnim misijama. Što se tiče trenutačne misije, u ovom trenutku postoje samo nagađanja o tome tko je na brodu, bez službenih potvrda.


Artemis 2 uključuje međunarodne partnere putem Artemisovih sporazuma, koje trenutačno potpisuje 23 zemalja, uključujući Kanadu. Kanada više od 40 godina opskrbljuje američki svemirski program robotima poput Canadarma. CSA je osigurala svoje mjesto u Artemisu 2 obećavajući – putem tvrtke MDA – buduću robotsku ruku Canadarm3 za održavanje NASA-ine svemirske stanice Gateway u lunarnoj orbiti.

Artemis 2

Artemis 2 predstavlja prvi put da je NASA uspjela dobiti političku podršku obiju stranaka i u potpunosti financirati lunarnu misiju s posadom još od vremena Apolla, nakon što su druge predsjedničke administracije pokušale i nisu uspjele.

Program Artemis ubrzao je aktivnosti koje je NASA provodila tijekom 2010-ih kako bi vratila ljude na Mjesec.

Donald Trump potpisao je Direktivu o svemirskoj politici 1 u 2017. godini, zaduživši agenciju da se fokusira na lunarno istraživanje, a sadašnji predsjednik Joe Biden obećao je nastaviti s tim. Prva misija slijetanja posade na Mjesec, Artemis 3, ima za cilj iskrcati ljude blizu južnog pola Mjeseca otprilike 2025. godine.

Većina tehnologije Artemisa 2 već je testirana u svemiru putem misije bez posade Artemis 1 krajem 2022. godine. Tako te omogućila masivnoj raketnoj lansirnoj platformi Space Launch System da izvede svoje prvo testiranje. Artemis 3 čeka svemirska odijela koje će astronatui nositi na mjesecu i koje će proizvesti tvrtka Axiom Space. Axiom Space svemirska odjlea su djelomično predstavljena prije nekoliko tjedana, zajedno sa SpaceX-ovim sustavom slijetanja Starship koji bi se mogao testirati u orbiti već sljedećeg mjeseca.

Objava prvog Kanadskog lunarnog astronauta bit će druga velika vijest iz Kanadske vlade u posljednjim danima. Krajem ožujka, dok je Biden posjetio sjevernog susjeda, CSA se obvezala produljiti svoje sudjelovanje u Međunarodnoj svemirskoj stanici do 2030. godine. NASA, Europska svemirska agencija i Japan ranije su pristali na šestogodišnje produljenje, dok će se Rusija povući i potražiti druge projekte.


Kako uživo gledati NASA-inu prezentaciju posade lunarne misije Artemis II

Prezentaciju možete pratiti uživo na sljedećoj poveznici:

Pratite Kozmos na Google Vijestima.