Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Jeste li znali?

10 stvari koje vjerojatno niste znali o planetu od Dijamanata

Ilustracija 55 Cancri e i Zemlje. Izvor: NASA

Planet 55 Cancri e vrlo je blizu svog sunca. Rotaciju oko zvijezde obavi za samo 18 sati što znači da mu je godina kraća od jednog zemaljskog dana.

Svemir je neobično mjesto. Ljudi su ograničeni opremom i resursima pa stoga ne mogu istraživati druge planete. Možemo samo promatrati one unutar Mliječne staze. Ne biste vjerovali, ali u našoj dragoj galaksiji postoji planet sastavljen od čistog dijamanta. Da, dobro ste čuli. Znanstvenici su 2004. bili zabezeknuti otkrićem „55 Cancri e“. Nitko nije očekivao planet, duplo veći od Zemlje čiji se plašt sastoji od grafita, a kora od – da, pogodili ste – dijamanta. Kako je to moguće? Saznajte u nastavku članka.

Slijedi deset zanimljivih činjenica u vezi 55 Cancri e, dijamantnog planeta naše galaksije:

      1. Dijamantni planet otkriven je 2004.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Kako je ranije navedeno, ovaj planet otkriven je 2004. Astronomi su isprve promatrali zvijezdu 55 Cancri A, jednu od dvije u binarnom sustavu udaljenom 40 svjetlosnih godina od Zemlje, u konstelaciji Raka. Netom prije otkrića 55 Cancri e, istraživanja su dokazala postojanje četiri druga planetu u sustavu.

     2. Svemirski teleskop Spitzer

svemirski teleskop Spitzer promatrao je 55 Cancri e. Znanstvenici su primijetili da je planet drugačiji od onog što su ranije očekivali. Mislilo se da je gust i pun stijenja, ali Spitzer je, naprotiv, davao naznake da se radi o zdravom omjeru elemenata i spojeva te visokoj površinskoj temperaturi. Njegovi plinovi nalazili su se u polu-tekućem stanju.

    3. Netočna opažanja o 55 Cancri e

Znanstvenici su smatrali da je sličan našoj Zemlji, no to nije bio slučaj. 55 Cancri e, ima duplo veći radijus od našeg planeta i osam puta veću masu. Najdublji je unutar svog 55 Cancri sustava i zato ima površinsku temperaturu od 2150 oC.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

   4. Zašto je 55 Cancri e sastavljen od dijamanta

Njegov zvjezdani sustav sagrađen je od ugljika, željeza i silikona. Milijuni godina pritiska i topline polako su pretvarale planet u gigantski dijamant. Prema znanstvenicima sa Yalea, približno trećinu njegove mase čine dijamanti. To je nekoliko trilijuna puta više dijamanta nego što je iskopano na Zemlji.

   5. 55 Cancri e  je najmanji planet svog sustava

55 Cancri e najmanji je planet u svom sustavu. Vrlo je blizu svoje zvijezde. Za jednu rotaciju treba mu samo 18 sati. To znači da je jedna godina na dijamantnom divu traje 18 sati na Zemlji. Interesantno, zar ne?

   6. Znanstvenici su mislili da se radi o plinovitom divu

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Što se tiče karakteristika ovog egzoplaneta, znanstvenici su vjerovali da je 55 Cancri e mali plinski div sličan Neptunu. Nisu ga imali prilike detaljno proučavati jer je bio predaleko. Činjenica jest da planet ima jako neuobičajene značajke.

   7. Spitzer je promatrao 55 Cancri e od 15.6. do 15.7.2012.

Prema podacima NASA-e, Spitzer je promatrao planet pomoću kamere posebno dizajnirane za gledanje infracrvenog svijetla, inače nevidljivog ljudskom oku.

   8. Dijamantni planet nema atmosferu

Neki znanstvenici tvrde da na dijamantnom planetu ne postoji atmosfera, no to još nije potvrđeno i ostaje misterijom. Treba nama razvijenija tehnologija kako bi mogli bolje proučiti 55 Cancri e.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

   9. Stručnjaci su smatrali da dijamantni planet sadrži vruću vodu

Astronomi su mislili da 55 Cancri e sadrži velike količine izrazito ugrijane vode zbog pretpostavke da je njegov kemijski sastav sličan onom Zemlje. Nova istraživanja ipak pokazuju da na njemu uopće nema vode.

   10. Brojni dijamantni planeti nalaze se u svemiru

Znanstvenici vjeruju da postoji još sličnih egzoplaneta u svemiru premda je njegov sastav uistinu jedinstven.

Kako smo već objasnili, planet je jako daleko od Zemlje. Nemoguće je poslati sondu na udaljenost od preko 40 svjetlosnih godina. Nažalost, trenutno nemamo adekvatnu opremu.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Pročitaj više

Astronomija

Lutajući planeti Znanstvenici su dosad pronašli na tisuće egzoplaneta od kojih većina kruži oko zvijezda domaćina. Nasuprot tome, otkriveno je relativno malo svjetova koji...

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Astronomski događaji

Osam potencijalno ‘opasnih asteroida’ proći će blizu Zemlje, počevši od ovog tjedna pa sve do konca studenog Asteroid 2021 SM3, kojeg smo otkrili tek...

Svemir

Zatim će se na asteroide lansirati još jedna letjelica za procjenu rezultata udara. NASA nam je dala službeni datum lansiranja dugo očekivane misije DART....

Svemir

Pakleni egzoplanet WASP-76b toliko je vruć da na njemu isparava željezo koje se zatim kondenzira na noćnoj strani planeta te pada s neba poput...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Jeste li znali?

Internetom kruži zanimljiva ideja: planeti Sunčevog sustava mogu se poredati unutar jedne udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Svi planeti na samo jednoj udaljenosti od...

Jeste li znali?

Nedavna analiza pokazala je da nijedna od zemalja G20 nije pripremljena s planom za klimatske promjene. Znanstvenici su predvidjeli da ako se uskoro ništa...

Oglas