kozmos.hr
Svemir

Zašto su Uran i Neptun različite boje?

objavljeno

Uran i Neptun su različite nijanse plave boje, a možda konačno znamo i zašto.

Uran i Neptun u mnogočemu su slični planeti. Oba su divovski ledeni svjetovi, oba imaju atmosferu bogatu metanom. Gotovo su iste veličine i mase, imaju sličan sastav i strukturu, čak i slične brzine rotacije. Također, oba su plavkaste boje.

Ali dok je Uran blijedo plavo-zelene nijanse, Neptun je tamnoplave boje.

Zašto bi dva planeta tako slična po veličini i sastavu izgledala različito? Prema nedavnom istraživanju, odgovor leži u njihovim aerosolima.

Aerosoli

Koristeći podatke svemirskog teleskopa Hubble i zemaljskih zvjezdarnica, kao i informacije prikupljene iz svemirske letjelice Voyager 2, Patrick Irwin sa Sveučilišta Oxford i njegovi kolege razvili su detaljne modele atmosfera oba svijeta koji bi mogli objasniti razliku u boji .

Generirali su nove modele atmosferskih slojeva dva planeta. Uspjeli su pronaći modele koji vrlo dobro repliciraju njihova opažanja.


U svojim modelima, oba planeta imaju sloj fotokemijske magle. To se događa kada ultraljubičasto zračenje Sunca razgrađuje čestice aerosola u atmosferi, stvarajući čestice magle.

Aerosoli su male čestice prašine ili kapljice tekućine suspendirane unutar plina. Na Zemlji često razmišljamo o aerosolima kao o obliku onečišćenja, budući da su dim i smog aerosoli. Ako planet ima atmosferu, sigurno ima i aerosole.

Odgovor leži u metanu

Srednji sloj aerosola, ili Aerosol-2, na oba je planeta izvor kiše kristala metana. Metan apsorbira crvenu svjetlost i reflektira plavu, zbog čega oba planeta imaju općenito plavu nijansu. Na Uranu je ovaj sloj duplo deblji nego na Neptunu – zbog čega dva planeta izgledaju različito.

Kako slojevi aerosola boje Uran i Neptun. Izvor slike: Irwin, et al.

“Budući da je utvrđeno da ove čestice apsorbiraju UV zrake, to objašnjava Uranovu nižu UV reflekciju i također objašnjava zašto Uran ljudskom oku ima blijeđeplavu boju nego Neptun “, napisali su istraživači u svom radu.

“Manja neprozirnost Neptunova sloja Aerosol-2 također objašnjava zašto je tamne mrlje… lakše uočiti u Neptunovoj atmosferi nego u Uranovoj.”


Nije jasno zašto Neptunov sloj Aerosol-2 nije tako gust kao Uranov, ali istraživači vjeruju da bi Neptunova atmosfera mogla biti učinkovitija u čišćenju izmaglice tako da izbacuje metan snijegom.

Ova slojevitost aerosola također bi mogla pomoći u objašnjenju oluja na dva planeta, kao što je velika plava točka viđena na Neptunu kada ga je posjetio Voyager II. Kako se gornji slojevi raščišćavaju olujom, dublji, plaviji sloj lakše se vidi.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Irwin, Patrick GJ, et al.“Hazy blue worlds: A holistic aerosol model for Uranus and Neptune, including Dark Spots.” *arXiv preprint*

Michelle Starr (02. veljače 2022.,) “Uranus And Neptune Aren’t The Same Color. A New Study Could Finally Explain Why,” sciencealert.com

Pratite Kozmos na Google Vijestima.