Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Jeste li znali?

10 stvari koje vjerojatno niste znali o Merkuru

Izvor: NASA

Otprilike 2012. NASA-ina letjelica MESSENGER pronašla je led u kraterima oko Merkurovog sjevernog pola.

Merkur se nalazi prilično blizu sunca. Štoviše, kruži oko Sunca brže od ostalih planeta našeg Sunčevog sustava. Stoga su ga Rimljani nazvali po svom bogu glasniku poznatom kao latinski Mercurius. Za Merkur je znalo više drevnih kultura. Također je bio povezan s Nabuom, bogom pisanja.

Aleksandrijski Timoharis u početku je otkrio Merkur oko 265. pr.Kr. Stari su Grci pretpostavljali da istočno i zapadno produljenje Merkura označavaju dva različita objekta, koja su nazvali Hermes, večernja zvijezda i Apollo, jutarnja zvijezda. Grci su kasnije Merkur prepoznali kao jedan nebeski objekt i odlučili ga nazvati Hermes. Međutim, ljudi drevnog Egipta otkrili su da se Merkur ili Sabkou vrte oko Sunca. Sve u svemu, drevne civilizacije imale su različita mišljenja o Merkuru općenito.

Slijedi deset činjenica u vezi Merkura. Pogledajmo ih, hoćemo li?

1) Vremenski uvjeti Merkura su nepodnošljivi:

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Budući da je Merkur prilično blizu sunca, njegova površinska temperatura može doseći 840 stupnjeva Fahrenheita. Međutim, sam planet nema stvarno okruženje za hvatanje bilo kakve topline. Stoga temperature tijekom noći obično padnu na minus 275 Fahrenheita.

2) Merkur je prilično malen:

Merkur je nešto veći od Zemljinog mjeseca. Nema atmosferu koja bi zaustavila utjecaje. Stoga je čitav planet označen kraterima. Masivni asteroid pogodio je Merkur prije otprilike 4 milijarde godina. Njegov je udar bio jednak 1 bilijun 1-megatonskih bombi. U sudaru je ostao udarni krater širok oko 960 milja, koji je danas poznat kao Caloris.

3) Otkrivanje vodenog leda na Merkuru:

Kao što smo već napomenuli, Merkur je prilično blizu sunca. Otprilike 2012. NASA-ina letjelica MESSENGER pronašla je vodeni led u kraterima oko sjevernog pola Merkura, gdje neka područja mogu biti trajno zasjenjena suncem.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

4) Merkur se svakim danom sve više smanjuje:

Da, mali se planet smanjuje svakim danom. Merkur se sastoji od jedne kontinentalne ploče iznad hladne željezne jezgre. Dakle, kako se jezgra hladi, ona se stvrdnjava, smanjujući volumen planeta i prisiljavajući ga da se dodatno smanjuje. Spomenuti proces uništio je površinu planeta, stvarajući litice u obliku režnja, duge stotine milja i visoke do milju visine.

5) Merkur je drugi najgušći planet nakon Zemlje:

Merkur je poznat kao drugi najgušći planet jer ima masivnu metalnu jezgru široku oko 2200 do 2400 milja. Vanjska strana planeta debela je samo 300 do 400 milja.

6) Merkur posjeduje magnetsko polje:

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Prema Marineru 10, Merkur ima magnetsko polje. Očigledno planeti proizvode magnetska polja samo ako brzo kruže i imaju rastaljenu jezgru. Međutim, Merkuru je potrebno oko 59 dana da se okrene i prilično je mali. Prema stručnjacima, njegova se srž sigurno ohladila prije mnogo vremena.

10 stvari koje vjerojatno niste znali o planetu Uranu

7) Jedna godina na Merkuru traje 88 zemaljskih dana:

Merkur se okrene oko Sunca svakih 88 zemaljskih dana. Putuje kroz svemir otprilike 112.000 km / h, brže od bilo kojeg drugog planeta u našem Sunčevom sustavu. Merkurov ovalni oblik vrlo je eliptičan, približavajući ga čak 29 milijuna milja do sunca i udaljavajući čak 43 milijuna milja od sunca.

8) Atmosfera Merkura:

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Prema NASA-i, Merkur ima 42% kisika, 29% natrija, 22% vodika, 6% helija, 0,5% kalija, s tragovima argona, ugljičnog dioksida, vode, dušika, ksenona, kriptona i neona. Nadalje, njegovo magnetsko polje je oko 1% snage Zemljinog.

9) 2 shuttle-a  istraživala su planet Merkur:

Prvi brod koji je posjetio planet poznat je kao Mariner 10, koji je pogledao oko 45% površine i otkrio njegovo magnetsko polje., NASA-in orbiter MESSENGER bio je drugi shuttle koji je posjetio Merkur.

10) Planet Merkur ima bore:

Kako se željezna jezgra planeta hladila, površina planeta postala je naborana. Te su bore poznate pod nazivom Lobate Scarps.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Pročitaj više

Astronomija

Lutajući planeti Znanstvenici su dosad pronašli na tisuće egzoplaneta od kojih većina kruži oko zvijezda domaćina. Nasuprot tome, otkriveno je relativno malo svjetova koji...

Svemir

Zatim će se na asteroide lansirati još jedna letjelica za procjenu rezultata udara. NASA nam je dala službeni datum lansiranja dugo očekivane misije DART....

Svemir

Nakon što uđe u orbitu, letjelica će istražiti površinu Merkura, potražiti ledene naslage, utvrditi strukturu planeta i svojstva njegove magnetosfere i egzosfere. Sonda BepiColombo...

Svemir

Ovo je ‘Woodstock’ istraživanja modificirane gravitacije. Konferencija za alternativne pogone – APEC Znanstvenici iz NASA-e, DARPA-e i MIT-a sastat će se preko Zoom platforme...

Svemir

NASA-in robotski lander InSight koji je sletio na Mars (Elysium Planitia) još 2018., u posljednje se vrijeme susreo sa brojnim poteškoćama. Sada je nakon...

Svemir

Svemirski teleskop James Webb omogućit će nam da vidimo svemir kako ga do sada nismo nikada vidjeli. ESA i NASA odobrile su novi datum...

Svemir

Perseverance je sletio na Marsov krater Jezero kako bi pronašao tragove koji upućuju na nekadašnju prisutnost života ondje. Nažalost njegov prvi pokušaj prikupljanja uzorka...

Svemir

Misija istraživanja asteroida bogatog metalima u sklopu NASA-inog programa Discovery, na dobrom je putu prema lansiranju u kolovozu 2022. Psyche stiže na istoimeni asteroid...

Oglas