kozmos.hr
Astronomija

Zvijezda Betelgez će nestati na trenutak

Crveni superdiv Betelgez
objavljeno

Svjedoci smo neobičnog nebeskog događaja koji će se odviti kasno u ponedjeljak i rano u utorak: Betelgez, jedna od najsjajnijih zvijezda noćnog neba, na trenutak će nestati iz našeg vidokruga uslijed prolaska asteroida Leona, stvarajući rijetku i upečatljivu pomrčinu vidljivu milijunima ljudi.

Pomrčina će biti vidljiva duž puta koji se proteže od središnje Azije, preko Tadžikistana i Armenije, prema Turskoj, Grčkoj, Italiji i Španjolskoj, Hrvatske pa sve do Miamija i Floride u Sjedinjenim Američkim Državama, te završava u dijelovima Meksika.

Betelgez, koji se nalazi u sazviježđu Orion, predstavlja crvenog superdiva. Ovaj astronomski fenomen postaje još fascinantniji s obzirom na to da će asteroid Leona, nepravilnog oblika i smješten u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera, biti direktan uzrok njegova nestanka. Očekuje se da će pomrčina trajati svega 15 sekundi, pružajući astronomske uvide u oba nebeska tijela.

Iako su nedavna istraživanja pomrčina manje sjajnih zvijezda od strane Leone dala procjene da je asteroid dug oko 80 kilometara i širok 55 kilometara, još uvijek postoji neizvjesnost vezana za točne dimenzije objekata, kao i za opseg atmosfere Betelgeza. Postoji mogućnost da asteroid neće u potpunosti prekriti zvijezdu, što bi rezultiralo pomrčinom u obliku “vatrenog prstena”, gdje bi oko zvijezde ostao tanak svijetleći rub.


Točan ishod događaja je neizvjestan

Gianluca Masa, astronom i osnivač projekta Virtual Telescope, koji će izravno prenositi događaj, naglašava nepredvidivost ove pojave: “Točan ishod događaja je neizvjestan, čineći ga iznimno intrigantnim.”

Betelgez, koji je udaljen otprilike 700 svjetlosnih godina i vidljiv golim okom, može se još bolje promatrati pomoću dalekozora i malih teleskopa. Svjetlosna godina iznosi 5,8 trilijuna milja.

Ova zvijezda, tisućama puta sjajnija i približno 700 puta veća od našeg Sunca, znatno je mlađa s 10 milijuna godina u usporedbi s 4,6 milijardi godina starim Suncem. S obzirom na svoju masu i brzinu sagorijevanja materijala, očekuje se da će životni vijek Betelgeza biti kratkotrajan.

Betelgez je doživio dramatično zatamnjenje 2019. godine zbog izbacivanja velike količine površinskog materijala u svemir, stvarajući oblak prašine koji je privremeno blokirao svjetlost zvijezde. Kako navodi NASA, zvijezda je u roku od pola godine ponovno postigla svoju uobičajenu sjajnost.

U doglednoj budućnosti, unutar sljedećih 100.000 godina, znanstvenici predviđaju da će Betelgez eksplodirati kao supernova, što je događaj od izuzetnog interesa za astronomske zajednice širom svijeta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.