Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Jeste li znali?

Znate li tko je bila prva žena u svemiru?

Valentina Tereškova. Izvor: express.24sata.hr
Valentina Tereškova. Izvor: express.24sata.hr

Valentina Vladimirovna Tereškova rođena je u Maslenikovom (Jaroslavska oblast, SSSR) 6. ožujka 1937. Ruska je astronautkinja te prva žena u svemiru u povijesti.

Rani život

Otac joj je poginuo u drugom svjetskom ratu, a njena majka s troje djece bila je prisiljena preseliti se u Jaroslavlj. Tereškova je krenula u školu tek sa deset godina. Kao mlada žena zaposlila se u tvornici auto-guma i upisala večernju školu. Kasnije je pohađala i Jaroslavsku tehničku školu lake industrije te se bavila padobranstvom.

Pisanim putem se obratila Sovjetskom svemirskom centru kako bi je primili u svemirski program s obzirom na njeno padobransko iskustvo.

1962. primljena je na tajni svemirski program i podvrgnuta testovima leta u bestežinskom stanju. Nakon 9 mjeseci treninga koji je uključivao upravljanje letjelicom i vježbe u svemirskom odjelu, Tereškova je stekla čin poručnice. Među 400 kandidata, upravo su nju zajedno s još četiri žene odabrali za let.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Prva žena u svemiru

16. lipnja 1963., s kozmodroma Bajkonur (Kazahstan, bivši SSSR), lansiran je Vostok 6 čime je Tereškova postala prva žena u svemiru. Njena obitelj za sve je saznala istovremeno kad i ostatak svijeta – kad je Tereškova već bila u orbiti.

Valentina Vladimirovna Tereškova. Izvor: bih-x.info

Valentina Vladimirovna Tereškova. Izvor: bih-x.info

Njen let trajao je tri dana tijekom kojih je 48 puta okružila Zemlju. U jednom trenutku došlo je do tehničkog kvara i letjelica se sve više udaljavala od Zemlje. Iako je kvar ubrzo otklonjen i orbita se stabilizirala, Tereškova je morala šutjeti o toj epizodi sve do raspada Sovjetskog Saveza.

Tijekom leta je također povraćala, a prije spuštanja na Zemlju otkazale su joj sve komunikacijske veze. Unatoč problemima izbacila se iz kapsule i uspješno padobranom spustila na Zemlju. Pronađena je peti sati nakon slijetanja.

Tjedan dana kasnije, engleska kraljica Elizabeta II i sovjetski premijer Nikita Hrušćov odali su joj priznanje na Međunarodnom kongresu žena. Uz to je proglašena i herojem Sovjetskog Saveza, a kasnije i ženom stoljeća.

Daljnja karijera

Kozmonautikom se bavila sve do 1968., a na popisu aktivnih astronauta ostala je do 1987. Od 1968. do 1987. bila je predsjednica Komiteta sovjetskih žena. Članica Centralnog komiteta KP SSSR-a bila je od 1971. do 1990., a od 1966. do 1989. i zastupnica u Vrhovnom Sovjetu SSSR-a.

Tereškova je pored toga nastavila karijeru kao inženjerka u svemirskoj industriji. Diplomirala je i kasnije doktorirala na Vojnoj aeronautičkoj akademiji, stekavši čin general bojnika ratnog zrakoplovstva. Autorica je preko 50 znanstvenih radova.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

2000. godine, jedan od Mjesečevih kratera nazvan je po njoj.

Valentina Tereškova. Izvor: Wikimedia Commons

Valentina Tereškova. Izvor: Wikimedia Commons

Veliki doprinos Tereškove hrvatskoj geopolitičkoj poziciji

2005. godine predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao je dr. Valentinu Tereškovu Redom kneza Branimira s ogrlicom. Odlikovanje je dobila za veliki doprinos u odnosima između Ruske Federacije i Republike Hrvatske kao i promoviranju Hrvatske u Rusiji.

90-ih godina po osamostaljenju i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske, Tereškova je u Moskvi je osnovala prvo hrvatsko-rusko društvo prijateljstva te istovremeno uspostavila suradnju s rusko-hrvatskim društvom prijateljstva u Zagrebu.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS

Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Nastavak teksta je ispod oglasa.

https://voxfeminae.net/strasne-zene/valentina-tereskova-prva-zena-u-svemiru/

https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=60929

https://express.24sata.hr/life/prva-zena-u-svemiru-malo-je-falilo-da-se-nikad-ne-vrati-3060

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Svemirska letjelica Soyuz s ruskom filmskom ekipom pristala je 5. listopada na Međunarodnu svemirsku postaju  kako bi započela 12-dnevno snimanje filma u orbiti. Glumica...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Svemir

Dva neobična signala koja je uhvatio mali detektor gravitacijskih valova mogli bi predstavljati cijelu lepezu zanimljivih fenomena; novu fiziku, interakciju tamne tvari i crnih...

Svemir

Znanstvenici s Indijskog instituta znanosti (IISc), u suradnji s Indijskom organizacijom za istraživanje svemira (ISRO), razvili su uređaj za uzgoj mikroorganizama koji omogućava biološke...

Svemir

Međunarodni tim istraživača kreirao je virtualni svemir s besplatnim pristupm za sve putem cloud-platforme. Svemirska simulacija Uchuu Platforma je poznata pod imenom “Uchuu”, japanski...

Svemir

Jeff Bezos postao je drugi milijarder koji je otputovao u svemir, nakon uspjeha Richarda Bransona početkom ovog mjeseca. Natjecanje između milijardera vlasnika svemirskih poduzeća...

Svemir

Fosfin koji je pronađen u Venerinoj atmosferi najvjerojatnije nije nastao zbog utjecaja živih bića, nego nastaje zbog jakih vulkanskih erupcija i oblaka sumporne kiseline....

Oglas