kozmos.hr
Tehnologija

Znanstvenici žele usmjeravati čistu energiju iz svemira prema Zemlji

Čista energija iz svemira emitirala bi se prema Zemlji. Izvor: Caltech.edu.
objavljeno

Istraživači s Caltecha predložili su leteću površinu nalik tepihu veličine 5,6 četvornih kilometara za iskorištavanje Sunčeve energije u svemiru i njezino usmjeravanje na Zemlju.

Čista energija iz svemira emitirala bi se prema Zemlji

Posljednjih godina vjetroturbine i solarni paneli sve su rašireniji. Ipak, ovo nisu naše jedine mogućnosti kada je u pitanju čista energija. Naime, grupa istraživača s Caltecha želi iskoristiti Sunčevu energiju iz svemira, a kako bi to postigli, namjera im je stvoriti veliku svemirsku letjelicu nalik tepihu promjera oko 5,6 kvadratnih kilometara. Ovaj bi uređaj u suštini djelovao kao jedna ogromna solarna ploča u svemiru.

Istraživači s Caltecha razvijaju modularne svemirske letjelice koje hvataju sunčevu svjetlost, pretvaraju je u električnu energiju te emitiraju zrakama natrag na Zemlju.

3D-printanje satelitskih antena u svemiru

Osiguravanje čiste i pristupačne energije za sve

Istraživači s Caltecha razvijaju konstelaciju modularnih svemirskih letjelica za Svemirski projekt solarne energije (SSPP). Letjelice bi skupljale Sunčevu svjetlost i pretvarale je u električnu energiju. Tada bi ju bežično prenijele na mjesto na Zemlji gdje je potrebna. Ovo uključuje mjesta gdje struja trenutno nije dostupna ili je ograničena. Postizanje čiste i pristupačne energije za sve jedan je od najznačajnijih izazova našeg vremena i zato projekt zahtijeva odvažnost i ambiciju.


Predsjedavajući Otis Booth odjela za inženjerstvo i primijenjenu znanost Caltecha, Harry Atwater, kaže da je projekt “izvanredan i bez presedana”. Atwater, inače kovoditelj ovog projekta, također je i profesor primijenjene fizike i znanosti o materijalima Howard Hughes. Osim njega, u projekt su uključena još dva istraživača: Ali Hajimiri i Sergio Pellegrino.

10 Teslinih predviđanja o budućnosti koja su se obistinila

Modularna svemirska letjelica nalik tepihu

Pločica 10 x 10 centimetara i teška nešto manje od 3 grama, bit će osnovna gradivna jedinica sustava. Kao rezultat spajanja stotina tisuća ovih pločica, mogla bi se stvoriti leteća površina nalik tepihu veličine 5,6 četvornih kilometara koja bi hvatala Sunčevu svjetlost. Donald Bren, predsjednik Irvine Company i doživotni član Caltecha te njegova supruga Brigitte Bren, povjerenik Caltecha, uložili su u SSPP više od 100 milijuna dolara.

Početne studije izvedivosti financirala je korporacija Northrup Grumman. Kako se projekt približava prekretnici: probnom lansiranju prototipova u svemir u prosincu 2022., Atwater, Hajimiri i Pellegrino razgovarali su o napretku projekta i transformativnom potencijalu svemirske solarne energije. Više o njihovom razgovoru možete pročitati na engleskom jeziku na poveznici.

Iskorištavanje moći svjetlosti za rad računala

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Torres J. (17. listopad 2022.), Beaming Clean Energy From Space, Caltech.edu (pristup 19. listopada 2022.)

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.