kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Znanstvenici pokušavaju objasniti zašto su stotine zvijezda ‘nestale s neba’
Svemir

Znanstvenici pokušavaju objasniti zašto su stotine zvijezda ‘nestale s neba’

Znanstvenici pokušavaju objasniti zašto su stotine zvijezda nestale s neba
objavljeno

Je li ovo greška u matrici ili…? Kao da promatrate zvijezdu koja se iznenada ugasi i nestane s neba.


Zvijezde ne bi smjele samo tako nestati iz noćnog neba bez traga. One bi trebale ili zgasnuti ili, ako su dovoljno masivne, eksplodirati spektakularno. Ipak, astronomi su dokumentirali najmanje 800 slučajeva u kojima su zvijezde nestale u trenu – i to bez ikakvog upozorenja – u posljednjih 70 godina. U nekim slučajevima, zapanjeni promatrači neba vidjeli su zvijezdu na nebu u jednom trenutku, a već sljedećeg trenutka više je nije bilo, i nikada se nije vratila.

Sada, nova istraživanja bi konačno mogla razjasniti ovu misteriju. Pod vodstvom astronoma sa Sveučilišta u Kopenhagenu, studija objavljena u časopisu Physical Review Letters sugerira da nevjerojatna masa ovih zvijezda uzrokuje njihovo izravno urušavanje u crnu rupu, gdje bi svaki dokaz njihovog kraha bio odmah progutan.

“Kad bi netko gledao vidljivu zvijezdu kako prolazi kroz potpuni kolaps, moglo bi, u pravom trenutku, izgledati kao da se zvijezda iznenada ugasi i nestane s neba,” rekao je suautor studije Alejandro Vigna-Gómez s Instituta Niels Bohr u izjavi o radu. “Kolaps je toliko potpun da se ne događa nikakva eksplozija, ništa ne bježi i ne bi se vidjela nikakva sjajna supernova na noćnom nebu.”


Kada masivna zvijezda koja je najmanje osam puta teža od našeg Sunca umre, ona se gotovo trenutno urušava pod težinom vlastite gravitacije. To uzrokuje epsku eksploziju zvanu supernova koja oslobađa toliko energije da može zasjeniti cijelu svoju galaksiju. Posljedica toga je formiranje crne rupe ili izuzetno guste neutronske zvijezde.

Što ako…

Ili možda ovaj eksplozivni stadij evolucije zvijezde biva zaobiđen, u kojem slučaju dovoljno masivna zvijezda se urušava izravno u crnu rupu. Istraživači nisu prvi koji predlažu ovu takozvanu teoriju “potpunog kolapsa”, ali su pružili neke od najuvjerljivijih dokaza koji je podržavaju.

Njihovi dokazi dolaze iz promatranja binarnog zvjezdanog sustava VFTS 243, gdje zvijezda deset puta veća od našeg Sunca i crna rupa kruže jedna oko druge u morbidnom plesu. Ovo je “izvanredan sustav”, kaže Vigna-Gómez, jer gotovo da nema dokaza o supernovi. Orbita sustava se jedva promijenila od kolapsa zvijezde u crnu rupu.

Naime, astronomi nisu mogli pronaći nikakve znakove ubrzanja koje nastaje kada zvijezda eksplodira zbog mase koju izbacuje u svemir. Zapravo, nije bilo dokaza da su orbite dvaju objekata poremećene. Umjesto toga, istraživači kažu, većina energije je izgubljena putem subatomskih čestica nazvanih neutrini koje izuzetno slabo djeluju s gravitacijom. Bit će potrebno još rada kako bi se ova misterija definitivno razriješila, ali ovi nalazi će poslužiti kao “važna provjera stvarnosti” za modele evolucije zvijezda, rekla je suautorica studije Irene Tamborra s Instituta Niels Bohr. “I svakako očekujemo da će sustav poslužiti kao ključna referentna točka za buduća istraživanja evolucije zvijezda i kolapsa,” dodala je.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.