kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Znanstvenici otkrili da se umjetna inteligencija može sama replicirati
Znanost

Znanstvenici otkrili da se umjetna inteligencija može sama replicirati

objavljeno

Nedavno je objavljeno značajno istraživanje koje pokazuje da modeli umjetne inteligencije (UI) sada mogu samostalno stvarati manje sustave umjetne inteligencije bez potrebe za ljudskom intervencijom. Ovo pionirsko istraživanje predstavlja prvi takav slučaj u području tehnologije.

Suradnja tvrtke Aizip Inc., znanstvenika s Massachusetts Institute of Technology i nekoliko kampusa Sveučilišta u Kaliforniji rezultirala je ovim otkrićem. Istraživanje pokazuje da veliki UI modeli, poput onih koji pokreću platformu ChatGPT, mogu razvijati specijalizirane aplikacije umjetne inteligencije primjenjive u svakodnevnom životu, uključujući unaprjeđenja slušnih aparata, nadzor nad naftovodima i praćenje ugroženih vrsta.

Yan Sun, izvršni direktor Aizip Inc., ističe važnost ovog postignuća: “Koristimo veće modele umjetne inteligencije za razvoj manjih. To je kao kada stariji brat pomaže mlađem. Ovo je prvi korak ka stvaranju samoevoluirajuće umjetne inteligencije.”

Profesor Yubei Chen s U.C. Davis i suosnivač Aizipa, dodaje: “Najveći modeli mogu automatski dizajnirati manje. U budućnosti očekujemo suradnju velikih i malih modela u stvaranju kompletnog ekosustava inteligencije.”


Primjeri modela umjetne inteligencije koje je moguće razviti uključuju one sposobne za prepoznavanje ljudskih glasova unutar okolnog šuma, nadzor podataka cjevovoda za proaktivno sprječavanje problema s integritetom te analizu podataka dobivenih od satelita i zemaljskih senzora za praćenje divljih životinja.

Chen naglašava: “Ovog mjeseca predstavili smo prvi dokaz koncepta u kojem se jedan tip modela automatski razvija, od generiranja podataka do implementacije i testiranja modela, bez ljudske intervencije.”

Među predstavljenim uređajima je uređaj za praćenje ljudske aktivnosti koji koristi umjetnu ineligenciju za analizu podataka o kretanju, smješten u čipu manjem od kovanice. Ovo je primjer “malog strojnog učenja”, odnosno upotrebe malih sustava u kompaktnim uređajima ili prostorima.

Chen objašnjava: “ChatGPT i malo strojno učenje predstavljaju suprotnosti na spektru inteligencije. Veliki modeli su smješteni u oblaku, dok najmanji modeli rezidiraju u stvarnim uređajima.”

Istraživanje ukazuje da bi u budućnosti kućanski aparati poput kavnih aparata, pećnica, perilica posuđa i televizora mogli uključivati elemente umjetne inteligencije.

Za više informacija o autonomno dizajniranom umjetnom inteligencijom i detaljni intervju s Yan Sunom i Yubei Chenom, posjetite poveznicu ovdje.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.