kozmos.hr
Astronomija

Znanstvenici ne mogu objasniti kaotične jezgre Perzejevih protozvijezda

Perzejev molekularni oblak. Izvor: Wikimedia commons.
objavljeno

U novom istraživanju, znanstvenici su otkrili neobično gibanje plina oko protozvijezda u Perzejevom molekularnom oblaku.

Nastanak zvijezda

Zvijezde nastaju kada međuzvjezdani plin kolabira pod vlastitom težinom i stvori gustu protozvijezdu koju okružuje disk plina i prašine. Protozvijezda se rotira na istoj ravnini kao i disk, a iz njenih polova pritom struje mlazovi plina. Naposlijetku, protozvijezda postaje tako gusta i vruća da se pretvori u pravu zvijezdu, dok se od njenog diska istovremeno formira planetarni sustav.

Riječ je o pojednostavljenom prikazu formiranja zvijezde, međutim, stvarna priča je ponešto složenija, ponajprije kada govorimo o binarnim, trinarnim ili drugim višestrukim sustavima. U kontekstu toga, promatranje gibanja plina koji okružuje protozvijezde pomaže astronomima da bolje razumiju kompleksni proces nastajanja zvijezda. Gibanje ovih čestica emitira specifičnu radio svjetlost, a samo kretanje plina može se mjeriti s obzirom na crveni ili plavi pomak spomenute emisije.

Astronomi mapirali magnetsko polje kozmičkog super-mjehura


Perzejev molekularni oblak

U novom istraživanju, Erica Behrens i njene kolege proučavali su četiri protozvjezdane jezgre u Perzejevom molekularnom obalku. Rezultati istraživanja bit će predstavljeni na 241. sastanku Američkog astronomskog društva. Promatranja su uključivala spektralne linije molekula poznatih kao N2H+ koja su omogućila astronomima da prate kretanje plina oko protozvjezdanih jezgri.

N2H+ poznat je i pod imenom diazenilij, a radi se o ionu sa svjetlim emisijskim linijama koje omogućavaju znanstvenicima da zavire duboko u same oblake plina. Zahvaljujući Atacama Large Milimeter/submilimeter Array (ALMA) i Green Bank Telescope (GBT), tim je uspio izmjeriti brzinu kretanja plina koji kruži oko protozvijezda.

Galaksije iz ranog svemira su zrelije i raznovrsnije nego što se očekivalo

Neobjašnjivo gibanje plina oko tri protozvijezde

Erica i njeni kolege otkrili su da jedna protozvijezda ima tradicionalan oblik diska kakav se može očekivati, no druge tri protozvijezde dio su trinarnog sustava i gibanje njihovih čestica plina nije tako jasno. Točnije, gibanje plina prekaotično je da bi se objasnilo pukom rotacijom, a promatranja N2H+ očigledno ne prate rotacije jezgara.

Daljnja promatranja omogućiti će nove spoznaje o ovom sustavu i dati nam odgovore na pitanje gdje plin utječe odnosno istječe iz sustava, kao i na koji način tri protozvijezde međusobno vrše interakciju tijekom vremena.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Koberlein B. (11. siječanj 2023.), The Chaotic Cores of Perseus Protostars, National Radio Astronomy Observatory (NRAO), Public.nrao.edu (pristup 14. siječnja 2023.)

The chaotic cores of Perseus protostars (January 13, 2023), National Radio Astronomy Observatory, Phys.org (pristup 14. siječnja 2023.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.