kozmos.hr
Astronomija

Značajno otkriće na Marsu ukazuje na prisutnost drevnih akvifera

Pogled na južnu polarnu kapu Marsa. Bijeli led je kapa zaostalog ugljičnog dioksida koja se nalazi na vrhu i štiti mnogo deblje CO2-ledenjake. Okolni teren sastoji se od crvene prašine koja prekriva planine u pozadini i 4 kilometra debele H2O-ledene kape (©NASA).
objavljeno

Znanstvenici s Instituta za planetarnu znanost predvođeni Alexisom Rodriguezom otkrili su dokaze o sedimentarnim ravnicama nastalim drenažom akvifera unutar marsovskih formacija poznatih kao kaotični tereni.

“Naše istraživanje se odnosi na sedimentarnu jedinicu unutar Hydraotes Chaos, koju tumačimo kao ostatke jezera od blata nastalog ispuštanjima iz plinom napunjenog muljastog sloja starog gotovo 4 milijarde godina, u doba kada je površina Marsa vjerojatno bila pogodna za život,” izjavio je Rodriguez, glavni autor rada objavljenog u časopisu Scientific Reports.

Ova studija drenaže marsovskih akvifera otkrila je ogromne poplavne kanale koji se protežu tisućama kilometara u sjeverne nizine planeta. Velika erozija uzrokovana ovim kanalima, u kombinaciji s sedimentima oslobođenim iz akvifera, pokriva velike dijelove sjevernih nizina. Složenost ovog krajolika predstavlja značajan izazov za proučavanje marsovskih akvifera.

Ravnice unutar Hydraotes Chaos

“Odlazak na sjeverne ravne nizine zbog uzorkovanja može biti riskantan, jer bi razlikovanje između materijala koji potječe iz akvifera i onih erodiranih tijekom formiranja kanala moglo biti složeno. Ravnice unutar Hydraotes Chaos pružaju jedinstven uvid u drevne materijale akvifera,” dodao je Rodriguez.


Nadalje, Rodriguez napominje da bi ostatak ovog drevnog jezera mogao pružiti pristup materijalima akvifera bogatih biomolekulama koji su većinu postojanja Marsa ostali skriveni ispod površine.

“NASA Ames razmatra ravnice kao potencijalno mjesto slijetanja za misiju u potrazi za tragovima biomarkera, posebno lipida. Ove biomolekule su izuzetno otporne i mogli bi preživjeti milijardama godina na Marsu,” rekla je suautorica Mary Beth Wilhelm.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.