kozmos.hr
Svemir

Zeleni sjaj obasjava noćno nebo Marsa

Zeleni sjaj obasjava noćno nebo Marsa
objavljeno

Jasna noć na Marsu nedavno je dobila novi fenomen: zeleni sjaj, dovoljno svijetao da ga ljudi vide i da roveri mogu navigirati u mraku. Iako je ovakav noćni sjaj poznat na Zemlji, na Marsu do sada nije bio opažen u vidljivom spektru svjetlosti.

Noćni sjaj u atmosferi Marsa proizlazi iz spajanja dva atoma kisika u molekulu kisika, na otprilike 50 km iznad površine planeta.

Proces započinje na dnevnoj strani Marsa, gdje sunčeva energija razlaže molekule ugljičnog dioksida, oslobađajući atome kisika. Kada ovi atomi stignu na noćnu stranu Marsa, prestaju biti izloženi Sunčevoj svjetlosti, ponovno se udružuju i emitiraju svjetlost na nižim visinama.

“Ova svjetlosna emisija posljedica je spajanja atoma kisika koji su nastali u atmosferi Marsa tijekom ljeta i prenijeti su vjetrovima na visoke zimske geografske širine, na visinama između 40 i 60 km,” pojasnila je Lauriane Soret, istraživačica iz Laboratorija za atmosfersku i planetarnu fiziku na Sveučilištu u Liègeu, Belgija, i članica tima odgovornog za ovo otkriće, objavljeno u Nature Astronomy.

Ovaj sjaj na Marsu bio bi dovoljno jak da osvijetli put budućim istraživačima, stvarajući prizore slične sjaju mjesečine na Zemlji.

“Ova opažanja su neobična i veoma zanimljiva za planiranje budućih misija na Mars,” naglasio je Jean-Claude Gérard, glavni autor studije i planetarni znanstvenik na Sveučilištu u Liègeu.

Prethodna zapažnja

Ovo otkriće potaknuto je ranijim zapažanjima Mars Expressa koji je noćni sjaj zabilježio u infracrvenom spektru prije deset godina. Trace Gas Orbiter je 2020. godine prvi put detektirao zelene atome kisika iznad dnevne strane Marsa, što je prvi put da se takva emisija zabilježila izvan Zemlje.

Ti atomi kasnije putuju na noćnu stranu Marsa i tamo se rekombiniraju na nižim visinama, što je rezultiralo vidljivim noćnim sjajem zabilježenim u ovom istraživanju. TGO, koji kruži Marsom na visini od 400 km, pratio je ovaj fenomen koristeći ultraljubičasti i vidljivi spektar svog instrumenta NOMAD. Instrument, usmjeren prema vanjskom rubu Marsa, omogućio je bolje promatranje gornje atmosfere.

Eksperiment NOMAD vode Kraljevski belgijski institut za svemirsku aeronomiju i međunarodni timovi iz Španjolske, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja.

Noćni sjaj služi kao indikator atmosferskih procesa, pružajući uvide u sastav i dinamiku dijelova atmosfere teških za istraživanje, kao i informacije o gustoći kisika. Također pokazuje kako se energija Sunca i solarnog vjetra raspoređuje kroz atmosferu.

Razumijevanje svojstava atmosfere Marsa ključno je za planiranje misija na njegovu površinu, jer gustoća atmosfere direktno utječe na otpor koji osjećaju sateliti u orbiti i padobrani korišteni za slijetanje na Mars.

Iako se noćni sjaj opaža i na Zemlji, razlikuje se od aurora. Aurore na Marsu i Zemlji nastaju kada energetski nabijeni elektroni s Sunca udare u gornji sloj atmosfere. Za razliku od aurora koje se mijenjaju, noćni sjaj je homogeniji i može imati različite boje ovisno o sastavu atmosferskih plinova. Zeleni noćni sjaj na Zemlji je slabiji, stoga se najbolje vidi iz bočne perspektive, kao na fotografijama koje su snimili astronauti s Međunarodne svemirske stanice.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube