kozmos.hr
Znanost

Zapanjujući fenomen samoiscjeljenja metala

Zapanjujući fenomen samoiscjeljenja metala
objavljeno

Dugo prikazivan samo u sferama znanstvene fantastike, fenomen samoiscjeljenja metala nedavno je dokumentiran u znanstvenom prodoru. Mali komad platine podložen ponavljajućem istezanju otkrio je nevjerojatnu sposobnost mikropukotine da ne samo prestane rasti, nego se i “iscijeli”.

Tijekom eksperimenta o pucanju na nanokristalnim metalima, istraživači iz Sandia National Laboratories došli su do zapanjujućeg otkrića. Ova nevjerojatna promatranja detaljno su opisana u uglednom časopisu Nature.

Dr. Michael Demkowicz iz odjela za znanost o materijalima i inženjering na Sveučilištu Texas A&M, suautor ovog revolucionarnog istraživanja, nije bio potpuno iznenađen. Deset godina ranije, slučajno otkriće postavilo je temelje.

Povratak u prošlost: MIT-ovo slučajno otkriće

Dok je na MIT-u proučavao simulacije loma, dr. Demkowicz i njegov tadašnji student, Guoxiang Xu, naišli su na fenomen – spontano iscjeljenje metala. Njihova početna skepsa zamijenjena je znatiželjom kada su modeli raznih istraživača potvrdili njihove početne nalaze.

“Magija” iza ovog fenomena pripisuje se nanokristalnoj strukturi metala. Prema dr. Demkowiczu, ovi metali posjeduju mikrostrukturne osobine s kojima čak i minijaturne pukotine mogu interagirati, posebno granice zrna, koje igraju značajnu ulogu u iscjeljenju pukotina.

Otkrivanje budućih mogućnosti

Dr. Demkowicz ističe šire implikacije njihovog otkrića naglašavajući da je put prema potpunom optimiziranju mikrostruktura za samoiscjeljenje još uvijek pred nama. Potencijal je golem. Nagađa o sposobnostima samoiscjeljenja u uobičajenijim metalima, iako je potrebno dodatno istraživanje.

No, ne može se zanemariti kontrolirane uvjete oba eksperimenta, i trenutnog i njegovog prethodnika iz 2013., koji su provedeni u vakuumu. Miješanje s stranim tvarima u stvarnim uvjetima moglo bi ometati sposobnost površina pukotina da se besprijekorno vežu. Ipak, ovo otkriće nudi obećavajuće primjene, posebno u svemirskoj tehnologiji ili zaštiti unutarnjih pukotina od vanjske atmosfere.

Desetogodišnje putovanje koje je kulminiralo ovim ključnim otkrićem služi kao svjedočanstvo o moći i eksperimenta i teorije. “Naši teorijski modeli ponašanja materijala čini se da su na pravom putu,” zaključuje dr. Demkowicz, odjekujući osjećajem nade i iščekivanja za budućnost znanosti o materijalima.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube