kozmos.hr
Svemir

Zagonetna ‘Božja ruka’ fascinira astronome

Božja ruka" jedna je od mnogih kometarnih maglica u Mliječnoj stazi. (Izvor slike: CTIO/NOIRLab/DOE/NSF/AURA).
objavljeno

Nova fotografija otkriva “Božju ruku”, kometarnu maglicu gdje nastaju zvijezde, ostavljajući astronome u čudu.


CG 4, oblak plina i prašine u kojem se rađaju zvijezde, ima neobičan oblik koji mu je donio dva zanimljiva naziva. Poznata kao “kometarna maglica” zbog svog slabog repa nalik kometu, također je dobila nadimak “Božja ruka” zbog sličnosti s masivnom ispruženom rukom koja se proteže kroz svemir.

Na ovoj novoj fotografiji, snimljenoj Kamerom za tamnu energiju (DECam) na teleskopu Blanco u Čileu, prašnjava glava i dugi rep CG 4 nalikuju ustima koja kao da će progutati bočnu galaksiju ESO 257-19. To je ipak samo slučajna poravnanje jer je galaksija udaljena više od 100 milijuna svjetlosnih godina. Zumirana fotografija prikazuje detalje glave i repa CG 4, kao i dvije mlade zvijezde koje se tek rađaju.

Kometarne maglice

Kako se formiraju kometarne maglice, još uvijek je misterij. Neki astronomi teoretiziraju da su oblikovane zvjezdanim vjetrovima iz obližnjih masivnih vrućih zvijezda. Drugi pak sugeriraju da su ove strukture sferne maglice koje se deformiraju nakon udara obližnje supernove — eksplodirane zvijezde.


CG 4 bi mogla biti šireći ostaci supernove koja je eksplodirala prije oko milijun godina. Kometarne maglice nisu rijetke u Mliječnoj stazi, ali Gumova maglica dom je najmanje 32 takve maglice, prema podacima Nacionalne zaklade za znanost NOIRLab-a. Gumova maglica je emisijska maglica — oblak vrućeg plina kojeg energizira obližnja zvijezda.

Iako je Gumova maglica velika struktura, vrlo je slaba. Znanstvenici su koristili posebni filter DECam-a kako bi snimili CG 4. Vodik postaje ioniziran kada ga pogodi zračenje zvijezda, omogućujući DECam-u da zabilježi slab crveni sjaj unutar glave CG 4 i oko njezina vanjskog ruba.

DECam, kojim upravlja NOIRLab, je kamera s 570 megapiksela i 74 senzora. Nalazi se na teleskopu Víctor M. Blanco, teleskopu promjera 4 metra u opservatoriju Cerro Tololo Inter-American na Cerro Pachonu u Čileu.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.