kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • VIDEO: Dijelovi kineske rakete pali na selo šireći otrovne kemikalije
Svemir

VIDEO: Dijelovi kineske rakete pali na selo šireći otrovne kemikalije

Dijelovi kineske rakete pali na selo šireći otrovne kemikalije. Zasluge: Byron Wan/X.
objavljeno

Ostaci kineske rakete Long March 2C uzrokovali su paniku u jugozapadnoj Kini nakon što su pali na jedno selo, ostavljajući za sobom oblak otrovnog dima.


Slike i zastrašujući videozapisi koji kruže društvenim mrežama prikazuju ostatke kineske rakete koja je pala na selo u provinciji Sichuan, stvarajući veliki oblak žutog dima. Na jednom videu vide se prestrašeni seljani kako bježe dok komad rakete pada s neba, ostavljajući za sobom svijetlo narančasti trag dima.

Ovaj incident dogodio se ubrzo nakon što je raketa Long March 2C lansirana iz Centra za lansiranje satelita Xichang, uspješno postavljajući satelit u orbitu. Ovo nije prvi put da smo svjedoci nekontroliranog pada raketnih ostataka iznad naseljenih područja. U siječnju ove godine, dva pojačivača rakete Long March 3B pala su u šumovito naseljeno područje, izazivajući velike požare.

Međunarodna svemirska zajednica izrazila je ogorčenje zbog ovakvih događaja. Administrator NASA-e Bill Nelson već je 2021. godine optužio Kinu za neodgovorno ponašanje u vezi sa svemirskim otpadom, naglašavajući da Kina ne zadovoljava odgovarajuće standarde.


Još alarmantnije je što su lokalni stanovnici dobili stroge upute da ne šire videozapise incidenta putem interneta. Ovo sugerira da vlasti pokušavaju umanjiti stvarne opasnosti koje predstavlja kineski svemirski program.

Nije poznato je li itko ozlijeđen u posljednjem incidentu, ali očevici su za CNN izjavili da su osjetili neugodan miris i čuli eksploziju. Stanovnicima je također naređeno da se sklone i promatraju nebo prije lansiranja kako bi izbjegli moguće ozljede.

Žuti i narančasti dim koji ispuštaju ostaci rakete izuzetno je toksičan i kancerogen, upozorio je Markus Schiller, viši istraživač u Stockholmskom međunarodnom institutu za mirovna istraživanja. “Svako živo biće koje udahne taj dim suočit će se s ozbiljnim zdravstvenim problemima.”

Za razliku od Kine, NASA i Europska svemirska agencija lansiraju svoje rakete s obale, gdje dijelovi raketa imaju veće šanse pasti u ocean bez posljedica. SpaceX je razvio višekratne pojačivače raketa koji se vraćaju na lansirnu rampu, gotovo u potpunosti izbjegavajući rizike.

Kina je već više puta bila na udaru kritika zbog dopuštanja da njihovi raketni ostaci padaju nad naseljenim područjima, što predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost. Ovakav pristup postavljanju satelita u orbitu nepromišljen je, posebno s obzirom na brojne načine na koje bi se takvi rizici mogli izbjeći.

“Očekujem da ćemo ovakve incidente viđati još dugo vremena,” zaključio je Schiller za CNN.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.