kozmos.hr
Astronomija

Velika migracija zvijezda u susjednu galaksiju

Andromeda i satelitske galaksije. Izvor: Wikimedia commons.
objavljeno

Nova promatranja sugeriraju da je više od 7500 zvijezda galaksije Andromeda u nju ‘migriralo’ iz drugih dijelova svemira prije otprilike 2 milijarde godina.

Dinamičan svemir

Najbliža galaksija Mliječnoj stazi je M31 – također poznata kao galaksija Andromeda. S približnim promjerom od 152.000 svjetlosnih godina očekuje se da će se ova susjedna galaksija sudariti s našom Mliječnom stazom za otprilike 4 do 5 milijardi godina. Jednom kad se sudar dogodi stvorit će se nova masivna galaksija.

Andromeda i satelitske galaksije. Izvor: Wikimedia commons.
Andromeda i satelitske galaksije (©WikimediaCommons).

No čini se da sudari Andromedi nisu strani. Naime, astronomi vjeruju da su fragmenti puno manjih galaksija ugrađeni u njeno središte, a sada su astronomi otkrili nove dokaze koji upućuju na veliku galaktičku migraciju zvijezda prema Andromedi. Dok se noćno nebo koje promatramo i fotografiramo može činiti kao da se ne mijenja, svemir u kojem živimo vrlo je dinamičan.


15 zanimljivosti o galaksiji Andromeda

Masovna migracija zvijezda

Astronomi su izmjerili kretanje više od 7500 zvijezda koje nastanjuju najdublju aureolu Andromede te uvjerljive izdajničke znakove položaja i kretanja koji upućuju na to da neke od zvijezda nastale u drugoj galaksiji koja se spojila s Andromedom prije 2 milijarde godina.

Znanstvenici su dugo predviđali i teoretizirali te sudare i obrasce, ali nikada do sada nisu pronašli tako uvjerljive dokaze. Novi podatci dobiveni su korištenjem DOE-ovog instrumenta za spektroskopiju tamne energije na 4-metarskom teleskopu Nicholas U. Mayall na Nacionalnom opservatoriju Kitt Peak u Arizoni.

15 zanimljivosti o Mliječnoj stazi

Slični susjedi

Andromeda i naša Mliječna staza nisu toliko različite. Arjun Dey, astronom iz NORILaba, pojasnio je kako ova promatranja pružaju dokaze masovnih galaktičkih migracije u izuzetnim detaljima, te ujedno istaknuo sličnosti nas i našeg susjeda – „Galaksije poput M31 i naše Mliječne staze izgrađene su od građevnih blokova mnogih manjih galaksija kroz kozmičku povijest“.

Znanstvenici naglašavaju da nikada prije nisu mogli tako jasno vidjeti kretanje zvijezda. Takvi nam podatci mogu mnogo reći o našoj galaksiji i njezinoj sličnosti s Andromedom te potvrđuju kako su ove dvije galaksije vrlo slične. Istraživači su otkrili da slične masovne migracije dominiraju vanjskim aureolama obiju galaksija.

Drugim riječima, studija nudi primamljive tragove o našim kozmičkim susjedima i povijesti naše vlastite galaksije. Znanstvenici vjeruju da su mnoge zvijezde koje se nalaze u vanjskoj aureoli naše galaksije također rođene u drugim galaksijama, ali su na kraju migrirale u Mliječnu stazu galaktičkom fuzijom za koju se smatra da se dogodila prije između 8 i 10 milijuna godina.

Kako je nastala naša galaksija Mliječna staza?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.