kozmos.hr
Astronomija

Tri nova pulsara u kuglastom skupu Messier 15

objavljeno

Pulsari, ti zagonetni svjetioničari svemira, predstavljaju jednu od najintrigantnijih astronomska pojava. Kao vrlo magnetizirane, rotirajuće neutronske zvijezde, one emitiraju elektromagnetsko zračenje vidljivo u obliku snopa svjetlosti koji, zbog njihove rotacije, pulsira u ritmičkim intervalima. Ova jedinstvena karakteristika čini pulsare iznimno zanimljivim za proučavanje, ne samo zbog dubljeg razumijevanja njihovih fizičkih svojstava, već i zbog njihove uloge u širem kontekstu astronomske i kozmološke znanosti.

U nedavnom značajnom astronomskom otkriću, Kineski radioteleskop FAST uspio je detektirati tri nova pulsara u starom kuglastom skupu poznatom kao Messier 15. Ovaj pronalazak uključuje dva pulsara s dugim periodom rotacije, dok je treći, zahvaljujući svojoj izuzetnoj brzini vrtnje, klasificiran kao pulsar u milisekundama. Detalji ove otkrivene pojave objavljeni su 11. prosinca na otvorenom serveru arXiv, predstavljajući značajan doprinos našem razumijevanju ovih nebeskih tijela.

Jedan od najstarijih kuglastih skupova

Messier 15, smješten oko 35,700 svjetlosnih godina od Zemlje, jedan je od najstarijih (otprilike 12 milijardi godina) i najsiromašnijih metalima kuglastih skupova u našoj galaksiji, s procjenjenom masom od 560,000 solarnih masa. Ovaj skup se ističe svojom gustoćom i promjerom od približno 88 svjetlosnih godina.


U dosadašnjim istraživanjima Messier 15 identificirano je devet pulsara, pri čemu je prvi otkriven 1989. godine. Na temelju različitih simulacija, Messier 15 smatra se potencijalnim domom za jedan od najvećih brojeva pulsara među kuglastim skupovima, što je potaknulo tim astronoma predvođen Yuxiao Wuom sa Sveučilišta za poštu i telekomunikacije u Chongqingu na daljnje istraživanje koristeći FAST.

Novootkriveni pulsari, označeni kao PSR J2129+1210J, PSR J2129+1210K i PSR J2129+1210L, pružaju uvid u raznolikost ovih nebeskih tijela. PSR J2129+1210J klasificiran je kao izolirani pulsar u milisekundama s periodom vrtnje od približno 11.84 milisekundi. S druge strane, PSR J2129+1210K ima period vrtnje od otprilike 1.93 sekunde. PSR J2129+1210L, s periodom vrtnje od 3.96 sekundi, je najsporije vrteći pulsar u kuglastom skupu poznat do danas.

Iako točni položaji PSR J2129+1210K i PSR J2129+1210L još uvijek nisu precizno određeni, vjeruje se da se nalaze u blizini središta skupa Messier 15. Nadalje istraživanje njihovih lokacija će omogućiti bolje razumijevanje njihove prirode i dobi, te utvrditi da li su ovi pulsari mladi ili su nastali reciklažom u složenim zvjezdanim procesima.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.