kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Svemirska letjelica privatne tvrtke ispace nije uspjela sletjeti na Mjesec
Svemir

Svemirska letjelica privatne tvrtke ispace nije uspjela sletjeti na Mjesec

Ilustracija letjelice.
objavljeno

Nedavni pokušaj tvrtke ispace iz Tokija da slete svoj lunarni modul HAKUTO-R M1 na površinu Mjeseca možda je završio neuspjehom, što označava korak unazad u utrci za prvo privatno slijetanje na Mjesec. Gubitak komunikacije tijekom ključne faze slijetanja odjekuje prethodnim neuspjesima drugih organizacija.

Napet trenutak u lunarnoj istraživačkoj misiji

Činilo se da je lunarni modul HAKUTO-R M1 na putu prema uspješnom slijetanju, što bi potencijalno bilo povijesno kao prvo privatno slijetanje na Mjesec. Međutim, situacija je postala napeta kada je prijenos uživo iz kontrolne sobe prekinut bez ažuriranja o statusu slijetanja.

Nakon nastavka prijenosa uživo, izvršni direktor ispacea Takeshi Hakamada potvrdio je da je komunikacija s modulom izgubljena na “samom kraju” pokušaja slijetanja. Tvrtka sada mora pretpostaviti neuspješno slijetanje i nastavlja istraživati situaciju.

Odjeci prošlih neuspjeha slijetanja na Mjesec

Ovaj incident podsjeća na izraelski lunarni modul Beresheet iz 2019. godine, koji je upravljala neprofitna organizacija SpaceIL. Gubitak komunikacije ukazivao je na nesretno slijetanje nakon što je motor svemirskog broda zakazao tijekom spuštanja. Kasnije te godine, Indijski prvi pokušaj slijetanja na Mjesec doživio je sličnu sudbinu.


Slijetanje na nebeska tijela složen je i rizičan pothvat, kako objašnjava Robert Braun, inženjer koji je radio na NASA-inim misijama na Mars. S malo mjesta za pogrešku i nizom složenih naredbi za izvršavanje, lunarni moduli moraju se nositi s izazovnim čimbenicima, kao što su nepravilna gravitacija, neravan teren i mjesečeva prašina.

Misija HAKUTO-R-a i teret

Lunarni modul HAKUTO-R lansiran je na SpaceX-ovoj Falcon 9 raketi 11. prosinca te je ušao u lunarnu orbitu krajem ožujka. Na njemu su se nalazili tereti raznih tvrtki i vlada, uključujući prvu lunarnu misiju Ujedinjenih Arapskih Emirata s malim roverom Rashid. Osim toga, na brodu se nalazio i robot japanske svemirske agencije JAXA, kako je izvijestio SpaceNews.

Analiza i posljedice neuspjeha

Neuspješno slijetanje HAKUTO-R M1 predstavlja izazov za tvrtku ispace i njezine partnere. Detaljna analiza uzroka incidenta bit će ključna za buduće misije i razvoj privatnih lunarnih istraživačkih programa.

Dok se ispace suočava s izazovima proizašlim iz ovog neuspjeha, važno je istaknuti da je slijetanje na Mjesec i dalje iznimno teško, čak i za najnaprednije svemirske agencije. NASA, ESA, Rusija i Kina suočavaju se s brojnim tehničkim i inženjerskim preprekama u svojim lunarnim programima.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.