kozmos.hr
Znanost

Što je ‘anomalija’ zakopana u blizini piramida u Egiptu?

Lokacija istraživanog područja, s prikazom georadarskog istraživanja u bojama. (Sato i sur., Archaeol. Prospect., 2024.)
objavljeno

Budući da se ne može jednoznačno identificirati, istraživači je nazivaju “anomalijom”. Struktura, kako otkrivaju istraživanja, bila je ispunjena homogenim pijeskom, što sugerira da je namjerno popunjena nakon izgradnje.


Polako, ali sigurno, zemlja otkriva svoje tajne. Povijest zakopana ispod pijeska popušta tehnologiji, dio po dio. No, jedan takav dio u dobro istraženoj regiji zbunjuje arheologe. U blizini poznate Velike piramide u Gizi, georadar i električna tomografija otkrili su veliku, dvodijelnu strukturu zakopanu ispod groblja koje je bilo (više-manje) neuznemireno više od 4000 godina. Ispod Zapadnog groblja, zapadno od Velike piramide, ovi skenovi otkrili su plitku strukturu u obliku slova L koja se prostire na površini od 10 metara sa 15 metara, između 0,5 i 2 metra ispod površine pustinje.

Ispod toga se čini da postoji mnogo veća struktura, između 3,5 i 10 metara duboko, koja pokriva površinu od 10 metara sa 10 metara. Nije jasno što bi te strukture mogle biti, ali njihova prisutnost mogla bi pružiti nove informacije o kompleksu piramida u Gizi i davno mrtvim ljudima koji su ga izgradili. Tehnologije koje mogu vidjeti što je ispod površine tla bez kopanja omogućile su mnoga otkrića posljednjih godina, ne samo na Zemlji, već i na Marsu i Mjesecu. One su izvrsno sredstvo za procjenu povijesti nekog mjesta bez uništavanja osjetljivih dokaza.


Ali, što su točno znanstvenici otkrili i koliko je ovo otkriće važno? Trenutno nema puno informacija, ali otkriće ove veličine i značaja može potencijalno promijeniti naše razumijevanje piramida i drevnih civilizacija.

Zagonetne strukture

Ono što trenutno znamo je da je jedan dio Zapadnog groblja oduvijek bio pomalo zagonetan. Dok je većina tla ispunjena grobovima i grobnicama, jedan pravokutni komad ostavljen je prazan i ravan. Vođen arheologom Motoyukijem Satom sa Sveučilišta Tohoku u Japanu, japanski i egipatski tim krenuo je proučiti ovaj relativno neistraženi dio zemlje.

Georadar djeluje tako da šalje radio valove u tlo i mjeri njihov povratni odraz. Materijali različite gustoće i sastava ispod površine reflektiraju radio valove na različite načine, omogućujući tako mapiranje podzemnih struktura i geoloških formacija. Električna tomografija funkcionira slično, detektirajući promjene u električnoj otpornosti različitih podzemnih materijala.

Korištenje dviju tehnika

Koristeći ove dvije tehnike, istraživači su pronašli regije različite gustoće ispod praznog, ravnog dijela groblja – gustoća je formirala oblike koji su malo vjerojatno prirodnog podrijetla. To sugerira da su ih izradili ljudi, iako njihova svrha ostaje misterij. Plitka struktura, kako otkrivaju istraživanja, bila je ispunjena homogenim pijeskom, što sugerira da je namjerno popunjena nakon izgradnje.

Dublja struktura, otkrivena električnom tomografijom, bila je teža za razumijevanje. Činilo se da je ispunjena nečim visoko rezistivnim, što bi mogao biti pijesak, ali također može biti i šupljina, što ukazuje na neku vrstu šuplje komore. Budući da se ne može jednoznačno identificirati, istraživači je nazivaju “anomalijom”. Poravnanje obje strukture, vjeruju, je značajno i sugeriraju da je plitka struktura možda bila ulaz u veću. S obzirom na lokaciju strukture, postoji jedno objašnjenje koje se čini vrlo vjerojatnim.

“Zaključujemo iz ovih rezultata da struktura koja uzrokuje anomalije mogu biti vertikalni zidovi od vapnenca ili okna koja vode do strukture grobnice,” pišu istraživači u svom radu. “Međutim, detaljnija istraživanja bila bi potrebna kako bi se potvrdila ova mogućnost.” Znanstveni rad je objavljen u časopisu Archaeological Prospection.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.