kozmos.hr
Astronomija

Što bi se dogodilo Zemlji u bliskom susretu sa zvijezdom lutalicom

objavljeno

Zvijezde, inače gravitacijski povezane sa svojim galaksijama, ponekad mogu biti izbačene iz svoje uobičajene putanje. Jedan takav scenarij uključuje zvijezdu koja se previše približava supermasivnoj crnoj rupi i biva izbačena iz galaksije kao zvijezda lutalica. Postavlja se pitanje: kakve bi posljedice takav događaj imao na Zemlju?

Iako malo vjerojatno, mogućnost da se zvijezda lutalica približi našem sunčevom sustavu nije isključena. U tom slučaju, inače stabilni i predvidljivi poredak našeg sunčevog sustava mogao bi biti ozbiljno narušen. Zemlja, kao planet s neznatnom masom u usporedbi sa Suncem, bila bi izložena promjenjivim gravitacijskim uvjetima novonastale situacije.

U novom znanstvenom radu, čiji je vodeći autor Sean Raymond iz Laboratoire d’Astrophysique de Bordeaux, istraživači su analizirali potencijalne posljedice približavanja zvijezde lutalice našem Sunčevom sustavu. Studija, koja nosi naslov “Buduće putanje sunčevog sustava: Dinamičke simulacije susreta sa zvijezdama unutar 100 au,” bit će objavljena u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.


Istraživači su posebnu pozornost posvetili dugoročnoj evoluciji Sunca, koje će, prema predviđanjima, postati svjetlije tijekom sljedeće milijarde godina, čime bi Zemlja mogla biti izložena riziku izlaska iz naseljive zone. U sklopu iste vremenske skale, postoji otprilike 1% šansa za susret s zvijezdom lutalicom.

U slučaju takvog događaja

U slučaju takvog događaja, sunčev sustav bi prestao biti zatvoren sustav. Većina zvijezda lutalica, poznate i kao međugalaktičke ili hipervelebitne zvijezde, ne bi se približile Zemlji. Primjerice, Kappa Cassiopeiae, udaljena 4.000 svjetlosnih godina, nikada neće pristupiti našem sustavu. Slično, 675 zvijezda lutalica koje su otkrili astronomi sa Sveučilišta Vanderbilt, izbačene su iz Mliječnog puta i neće utjecati na Zemlju.

U Mliječnom putu, gdje je svemir većinom prazan, vrlo je rijetko da se zvijezde približavaju jedna drugoj na manje od 100 astronomske jedinice (au). Međutim, postoji mogućnost za takav događaj u galaktičkim razmjerima.

Tim je proveo 12.000 N-tjelesnih simulacija, uključujući osam planeta našeg sunčevog sustava i jednu zvijezdu lutalicu. Cilj simulacija bio je istražiti različite ishode koji bi mogli utjecati na Zemlju i druge planete. Rezultati su pokazali da postoji više od 95% šanse da će svi planeti preživjeti prolazak zvijezde unutar 100 au od Sunca, ali njihove orbite bi mogle biti značajno izmijenjene.

U simulacijama su istražene i najvjerojatnije situacije gubitka planeta. Među tim scenarijima su Merkur i Mars koji se sudaraju sa Suncem, Venera koja udara u drugi planet, izbacivanje Urana i Neptuna, te Zemlja koja se sudara s drugim planetom ili sa Suncem. Također, postoji mogućnost da Zemlja bude izbačena u Oortov oblak ili čak zarobljena prolaznom zvijezdom.

Iako su šanse za takav događaj izuzetno male, studija nudi zanimljiv uvid u različite moguće ishode i naglašava dinamičnost i nepredvidljivost svemira u kojem živimo.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.