kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • SpaceX-ov testni let nove rakete starship završio eksplozijama
Svemir

SpaceX-ov testni let nove rakete starship završio eksplozijama

objavljeno

Tvrtka SpaceX je u subotu doživjela neuspjeh tijekom testnog leta svoje najnovije rakete Starship, nakon što su i booster i svemirska letjelica uništeni u dvostrukim eksplozijama, samo nekoliko minuta nakon početka misije.

Iako je eventualno eksplodirala, raketa Starship uspjela je ipak doputovati u svemir nakon lansiranja iz Južnog Teksasa, ali je komunikacija s letjelicom iznenada izgubljena. Dužnosnici SpaceX-a izrazili su sumnju da je do eksplozije došlo zbog aktivacije samouništavajućeg sustava letjelice iznad Meksičkog zaljeva.

Let je neočekivano završio u trenutku kada su motori rakete bili blizu završetka faze paljenja, namijenjeni da letjelicu usmjere na putanju oko Zemlje. Podsjetimo, i prvi testni let ove rakete u travnju završio je sličnom eksplozijom. Otprilike tri minute nakon lansiranja, došlo je i do eksplozije odvojenog boostera iznad Meksičkog zaljeva. Do tada je booster već ispunio svoju funkciju.

Iako se smatra neuspjehom, ovaj testni let trajao je oko osam minuta, što je značajno duže u usporedbi s prethodnim testom u travnju. Starship, visok gotovo 121 metra, smatra se najvećom i najmoćnijom raketom ikad izgrađenom, a njezin dugoročni cilj je prevoz ljudi na Mjesec i Mars.


John Insprucker, komentator SpaceX-a, istaknuo je: “Pravo ostvarenje današnjeg dana jest uspješno polijetanje rakete.” Kate Tice, također komentatorica SpaceX-a, dodala je: “Skupili smo mnoge vrijedne podatke koji će doprinijeti unapređenju naših budućih letova.”

Elon Musk, osnivač SpaceX-a, pratio je lansiranje iz kontrolnog centra u blizini granice s Meksikom u  Teksas. U sjedištu tvrtke u Hawthorneu, u Kaliforniji, zaposlenici su s oduševljenjem pratili uspon Starshipa, no raspoloženje se promijenilo kada je postalo očigledno da je letjelica uništena i pala u Meksički zaljev, zajedno s boosterom.

SpaceX je ciljao dostići visinu od  240 kilometara, dovoljno visoko da letjelica orbitira Zemlju prije pada u Tihom oceanu blizu Havaja, otprilike 90 minuta nakon polijetanja, što je malo kraće od jedne pune orbite.

Nakon travanjskog testnog leta, SpaceX je izvršio brojna poboljšanja na boosteru i njegovih 33 motora, kao i na lansirnoj rampi. Federalna zrakoplovna uprava odobrila je let rakete u srijedu, potvrdivši da su svi sigurnosni i okolišni zahtjevi ispunjeni.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.