kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Soyuz kapsula s međunarodnom posadom uspješno sletjela u Kazahstan
Svemir

Soyuz kapsula s međunarodnom posadom uspješno sletjela u Kazahstan

Soyuz kapsula s međunarodnom posadom uspješno sletjela u Kazahstan. NASA.
objavljeno

U subotu je na kazahstanskoj stepi sigurno sletjela ruska svemirska kapsula Soyuz, vraćajući troje članova međunarodne posade na Zemlju nakon što su ispunili svoje misije na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). Soyuz MS-24, kojim su putovali Oleg Novitski iz Rusije, Loral O’Hara iz američke svemirske agencije NASA i Marina Vasilevskaja iz Bjelorusije, dotaknuo je tlo jugoistočno od izoliranog gradića Džezkazgana u 12:17 po lokalnom vremenu, odnosno u 0717 po koordiniranom svjetskom vremenu (GMT). Na orbitalnoj postaji trenutno ostaju astronauti NASA-e – Michael Barratt, Matthew Dominick, Tracy Dyson i Jeannette Epps – zajedno s ruskim kozmonautima Nikolajem Čubom, Aleksandrom Grebenkinom i Olegom Kononenkom.

NASA je objavila da je O’Hara na Međunarodnu svemirsku postaju stigla 15. rujna 2023., gdje je provela ukupno 204 dana, doprinoseći ključnim istraživanjima i eksperimentima. Za Novitskog i Vasilevskaju putovanje je započelo 23. ožujka, s dvojnim kašnjenjem u odnosu na prvotni plan. Predviđeno lansiranje njihove Soyuz letjelice 21. ožujka bilo je neočekivano odgođeno zbog problema s napajanjem, što je detaljno objasnio Jurij Borisov, direktor Roscosmosa, ruske svemirske agencije.


Unatoč izazovima, posada je uspješno stigla do svemirske pstaje nakon dvodnevnog putovanja koje je obuhvatilo 34 orbite. Da je lansiranje izvršeno prema originalnom rasporedu, putovanje bi trajalo znatno kraće, s samo dvije orbite. Međunarodna svemirska postaja , koja predstavlja bastion međunarodne suradnje nakon Hladnog rata, ostaje jedno od rijetkih područja gdje Rusija i Zapad još uvijek surađuju, unatoč napetostima vezanima za ruske vojne akcije u Ukrajini. Postoji nada da će se rad svemirske postaje moći nastaviti sve do 2030. godine.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.