Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Snijeg na Marsu vjerojatno se može otopiti

Pod određenim uvjetima, led na Marsu može se otopiti, baš kao i na Zemlji.

Nova studija o površini Marsa pokazala je da je na Crvenom planetu sniježilo prije otprilike milijun godina. Ostaci ovog snijega na Marsu preostali su do danas u obliku gustih, zasićenih zrna leda koji se imaju sposobnost rastopiti.

Sve što trebate znati o najnovijim otkrićima snijega na Marsu

Projekt

Novu analizu podataka o površini Marsa proveo je tim znanstvenika sastavljen od predstavnika nekoliko američkih sveučilišta i instituta. Projekt je nadgledala NASA.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Prikupljanje podataka

Analiza se temelji na brojnim podacima koje su razne svemirske letjelice prikupile u posljednja dva desetljeća. Za to vrijeme na mnogim mjestima na Marsu otkriven je led. Većina je snimljena sa satelita u orbiti. Na primjer, značajnu količinu podataka prikupio je NASA -in Mars Reconnaissance Orbiter.

Ova ilustracija prikazuje nevjerojatnu razliku u boji snijega na Marsu na temelju količine prašine u njemu. Izvori: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Zrna leda

Međutim, donedavno je bilo vrlo teško odrediti veličinu zrna ovog leda, kao i stupanj njegove zasićenosti marsovskom prašinom. Potonji aspekt posebno je zanimljiv znanstvenicima budući da se Mars smatra prašnjavim planetom.

Marsovska pustinja

Po njegovoj površini bjesne “đavoli prašine” – moćni i odjednom nastali prašinski vrtlozi. Proučavanje sastava prašine u ledu može pomoći znanstvenicima da shvate kako i kada je nastala.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Problem

Upravo je to problem koji su u svojoj studiji pokušali riješiti planetarni znanstvenici Aditya Huller i Philip Christensen sa Sveučilišta Arizona State sa svojim timom. Pretpostavljajući da bi led i snijeg na Marsu po svojim karakteristikama mogli biti usporedivi sa zemaljskim ledom, stručnjak za led i snijeg Stephen Warren sa Sveučilišta Washington pridružio se timu.

Nove metode

Za analizu su uzeti kombinirani podaci dobiveni sa svemirske letjelice Phoenix Mars Lander i Mars Reconnaissance Orbiter, nakon čega su uslijedile računalne simulacije. Zapravo, razvijena je nova metoda koja omogućuje odrediti glavne karakteristike leda po njegovoj svjetlini i boji.

Nasin Phoenix Mars Lander iskopao je ovu rupu na površini Marsa i pronašao led nekoliko centimetara ispod zemlje. Plavi kvadrat označava mjerenje svjetline prikazane na desnoj strani. Izvori: NASA / JPL-Caltech / University of Arizona / Texas A&M University / Mjerenje leda i tla Blaneya i sur. (2009)

Simulacije

U prvoj fazi računalne simulacije pomogle su u predviđanju svjetline snijega i leda na Zemlji pod različitim uvjetima. Tada su znanstvenici uspjeli uskladiti svjetlinu zemaljskog i marsovskog leda, što je, pak, pomoglo u određivanju razine zaprašenosti leda na Crvenom planetu.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Voda na Marsu mogla bi biti pohranjena u stijenama hematita

Svjetlina

Autori studije objašnjavaju da je snijeg na Marsu zapravo mnogo tamniji od svježeg snijega koji vidimo na Zemlji. Što je tamnije, to je prljavije. I što je više prašine u ledu, postaje sve topliji.

Zaključci

To znači da zasićenje prašinom može utjecati na stabilnost leda, uključujući promjene tijekom vremena. Drugim riječima, pod određenim uvjetima, led se na Marsu može otopiti, kao i na Zemlji.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Ledene naslage

Na temelju simulacijskih podataka, znanstvenici su također otkrili da je led koji je na Marsu otkrio lander Phoenix Mars nastao uslijed prašnjavog sniježenja prije otprilike milijun godina, poput ostalih ledenih naslaga koje su prethodno otkrivene u srednjim geografskim širinama Marsa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Khuller, A. R., Christensen, P. R., & Warren, S. G. (2021, August 18). Spectral albedo of Dusty Martian H2O snow and ice. AGU Journals.
• Kooser, A. (2021, August 23). Mars snow is dusty, and might Even melt into liquid water near the surface. CNET.
 Phys.org. (2021, August 23). Martian snow is DUSTY, could potentially melt, new study shows.
• Valentine, K., & Clement, M. (2021, August 19). Martian snow is DUSTY, could potentially melt, new study shows. ASU News.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Razlog drastičnih promjena razine vode u krateru Jezero još nije jasan – jesu li fluktuacije posljedica sezonskih promjena ili katastrofalnih pojava. Rover Perseverance sada...

Svemir

Prema istraživačima, voda je bila prisutna u krateru Jezero dovoljno dugo da to područje učini pogodnim za barem mikrobni život. NASA je otkrila prve...

Svemir

Nakon analize ovih podataka, istraživači su sugerirali da se naslage koje je rover Curiosity proučavao tijekom većine svoje misije nisu zapravo formirale u jezeru....

Svemir

Sonda UAE-a Hope, koja je mjesecima na Marsu, napokon je poslala svoj prvi znanstveni rezultat – jedinstvene slike aurora u atmosferi planeta. Istraživačka sonda...

Svemir

Kina je objavila dva nova videozapisa snimljenih kamerama rovera Zhurong na Marsu! Kineska nacionalna svemirska uprava objavila je video slijetanja rovera Zhurong na Mars,...

Svemir

Znanstvenici su također otkrili da se oblaci na Marsu pojavljuju mnogo ranije u godini nego što se prije mislilo. Rover Curiosity fotografirao je zapanjujući...

Svemir

Studija dodaje novi dio marsovskoj izvanzemaljskoj slagalici. Da, nekada je na Marsu bilo tekuće vode, a Crveni planet nije bio tako pust i neplodan...

Svemir

Fobos i Deimos možda su imali zajedničkog drevnog pretka. Fobos i Deimos možda su ostaci većeg tijela koje se u prošlosti sudarilo s drugim...

Oglas