kozmos.hr
Znanost

Satelitska slika prikazuje komadanje Antarktike

objavljeno

Sateliti su snimili kako se ogromna santa leda – otprilike dvostruko veća od Londona – udaljava od antarktičkog kontinenta.

Globalno zatopljenje

Godine 2021. golemi komad leda odlomio se od ledene ploče Ronne. Sada, uz pomoć satelita koji kruže oko našeg planeta, imamo novu sliku odlomljene sante leda. ‘Rupa’ u oblacima omogućila je pogled na ogromni komad leda koji je plutao u Drakeovom prolazu u listopadu 2022. godine.

Santa leda – poznata kao A-76A – najveći je preostali komad onoga što je nekoć bio najmasivniji ledeni brijeg koji je plutao u oceanima Zemlje. Slike u prirodnim bojama snimljene su 31. listopada 2022. NASA-inim uređajem Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) na satelitu Terra. Također, promatrajte kako se oblik sante leda razlikuje od morskog leda u Južnom oceanu južnije. Za razliku od morskog leda, koji je smrznuta morska voda koja pluta na površini oceana, sante leda su plutajući dijelovi ledenjaka ili ledenih ploča.


Ledenjak ‘Sudnjeg dana’ topi se neviđenom brzinom

Masivna santa leda

Masivna santa leda nastala je kada se matični ledeni brijeg (A-76) oslobodio ledene ploče Ronne na Antarktiku u svibnju 2021. godine. U to vrijeme na Zemlji nije bilo tako velikog sante leda kao ovaj. Ovaj status je izgubljen u roku od mjesec dana kada se santa leda raspala na tri imenovana dijela.

Satelitski pogled na santu leda A-76A (©NASA Earth Observatory/Lauren Dauphin/MODIS/NASA EOSDIS LANCE/GIBS/Worldview).
Satelitski pogled na santu leda A-76A (©NASA Earth Observatory/Lauren Dauphin/MODIS/NASA EOSDIS LANCE/GIBS/Worldview).

Jedan od tih dijelova, Iceberg A-76A, odlutao je gotovo 2000 kilometara u Drakeov prolaz. Ova slika prikazuje Elephant Island, koji se nalazi između Cape Horn, Južna Amerika, i South Shetland Islands na Antarktiku. Iako je santa leda prevalila dug put, njezina veličina ostaje nevjerojatno nepromijenjena. Dugačka je 135 kilometara i široka 26 kilometara, što je gotovo dvostruko veće od Londona, kako je izvijestio Nacionalni centar za led Sjedinjenih Država (United States National Ice Center ili USNIC) u lipnju 2021. godine, a u novom izvještaju potvrdili su da su dimenzije manje-više ostale iste.

Top 10 zanimljivosti o Antarktici

Put na sjever

U budućnosti će biti zanimljivo vidjeti gdje će A-76A zaletjeti. Prema satelitu Sentinel-1 kojim upravlja Europska svemirska agencija, santa je već prošao Antarktički poluotok i nalazi se preko 500 kilometara sjeverno od svog položaja u srpnju 2022. godine.

Radarski instrument – koji nosi sateliti Sentinel-1 – može promatrati površine u zimskoj tami. Dok plove prema sjeveru, sante leda obično guraju prema istoku Antarktička cirkumpolarna struja koja teče kroz Drakeov prolaz. Osim toga, kada sante leda udare u tu točku, često se upute prema sjeveru prema ekvatoru – gdje se u konačnici otope u toplijim vodama.

Ispod Antarktika pronađena rijeka duga 460 km

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram 

t.me/kozmoshr


 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.