Nedavna studija predlaže da čak i kratkoročna promjena prehrane, s naglaskom na izbjegavanje životinjskih proizvoda, može usporiti biološko starenje. Naime, srce, jetra, hormonalni i upalni sustavi mogu imati koristi od privremenog prelaska na vegansku prehranu.
Istraživački tim sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford analizirao je stopu metilacije DNK – reverzibilnu genetsku modifikaciju koja često služi kao pokazatelj brzine trošenja organizma.
Istraživanje s blizancima: Veganska prehrana i biološka dob
U studiji je sudjelovalo 21 par identičnih blizanaca, gdje je jedan iz svakog para slijedio vegansku prehranu osam tjedana, dok je njegov blizanac konzumirao meso i mliječne proizvode. Nakon tog perioda, sudionici na veganskoj prehrani pokazali su smanjenje procjena biološke dobi, prenosi Sciecne Alert.
“Ovo istraživanje sugerira da kratkoročna veganska prehrana ima epigenetičke prednosti i smanjuje unos kalorija,” napisali su istraživači u objavljenom radu.
Korištenje epigenetičkih biomarkera (EBP) ističe njihov potencijal za procjenu utjecaja prehrane i omogućavanje personaliziranih prehrambenih strategija za zdravo starenje. Manje biološko starenje zabilježeno je u srcu i jetri, kao i u tkivima koja čine hormonalne, upalne i metaboličke sustave, što sugerira da tijelo nije starilo tako brzo na veganskoj prehrani.
Usporedba dijeta: Veganska vs. tradicionalna prehrana
Dnevna prehrana ne-veganske grupe uključivala je 170-225 grama mesa, jedno jaje i jednu i pol porciju mliječnih proizvoda. Obje grupe konzumirale su pripremljene obroke prva četiri tjedna, a potom su sami pripremali obroke prema savjetima nutricionista, što se smatralo zdravom prehranom.
Osim razlika u DNK markerima, oni na veganskoj prehrani u prosjeku su izgubili dva kilograma više od onih na omnivornoj prehrani, što otežava isključivanje utjecaja restrikcije kalorija ili gubitka težine na opaženo biološko starenje.
Upozorenja i ograničenja studije
Važno je napomenuti nekoliko ograničenja studije: uzorak je relativno malen, a ne uzimaju se u obzir potencijalni rizici od nedostatka nutrijenata koji mogu nastati dugotrajnim pridržavanjem biljne prehrane. Ova studija također je djelomično financirana od strane tvrtke Beyond Meat, koja proizvodi biljne zamjene za meso, kao i Zaklade Vogt, koja ulaže u projekte za zaštitu životinja i promicanje biljnih proizvoda.
Istraživači sami priznaju da odnos između razlika u prehrani i biološkog starenja ostaje nejasan. Trenutno nema dokaza da vegani žive dulje. Ipak, ovo istraživanje pruža zanimljiv uvid u to koliko brzo promjene u prehrani mogu dovesti do pozitivnih promjena u tijelu. Ovo istraživanje nadovezuje se na sličnu studiju prošle godine koja je pokazala da osmotjedna veganska prehrana može imati koristi za kardiovaskularno zdravlje.
“Buduća istraživanja trebala bi istražiti dugoročne učinke veganske prehrane na epigenetičko zdravlje i opću dobrobit, uzimajući u obzir važnost odgovarajuće suplementacije nutrijenata,” navode istraživači.
Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.