kozmos.hr
Znanost

Rudari pronašli kljovu mamuta zakopanu tisućama godina

Na ovoj slici koju je ustupio Coleman Fredricks, rudari ugljena otkrili su kljovu mamuta u svibnju 2023. u rudniku Freedom blizu Beulah, Sjeverna Dakota. Velika grabilica električnog bagera izvadila je kljovu iz zemlje i spustila je u kamion, koji je kasnije istovario teret, otkrivajući kljovu. Geološko istraživanje Sjeverne Dakote potom je posjetilo rudnik i iskopalo više kostiju na mjestu, pronašavši više od 20 mamutovih kostiju, koje su sada omotane plastikom za njihovu zaštitu dok paleontolozi rade na njihovoj konzervaciji. Zasluge: Coleman Fredricks preko AP.
objavljeno

U neobičnoj noćnoj smjeni, operater bagera u rudniku Freedom u Sjevernoj Dakoti prvi je ugledao trag bijelog sjaja dok je premeštao zemlju u kamion. Zaintrigiran, zaustavio se za detaljnije istraživanje. Kasnije, dok je vozač kamiona istresao teret, i vozač buldožera uočio je isti neobičan bijeli objekt. Ovo otkriće brzo je privuklo pažnju svih radnika, a ubrzo su shvatili da su iskopali kljovu mamuta dugu 2,1 metar, zakopanu tisućama godina.

Otkrivena u starom koritu potoka, na dubini od 12 metara, ova kljova nije samo pronađena u jednom od najvećih površinskih rudnika Sjeverne Dakote koji se prostire na preko 18.000 hektara, već predstavlja i značajan paleontološki nalaz. Rudarski radovi su odmah zaustavljeni, a stručnjaci su pozvani da procijene i osiguraju artefakt star između 10.000 i 100.000 godina.

Jeff Person, paleontolog iz Geološkog istraživanja Sjeverne Dakote, izrazio je iznenađenje izvrsnim stanjem kljove unatoč mogućim oštećenjima od teške mehanizacije na gradilištu. “Očuvanost kljove gotovo je čudesna,” izjavio je Person. Daljnja iskopavanja na lokalitetu otkrila su niz ostalih kostiju, ukazujući na to da bi ovo mogao biti jedan od najkompletnijih skeleta mamuta pronađenih u regiji.


Paul Ullmann, vertebralni paleontolog sa Sveučilišta Sjeverne Dakote, istaknuo je rijetkost nalaza mamuta u regiji, gdje su mnogi ostaci iz ledenog doba uništeni glacijacijom. Dok su druga područja poput Teksasa i Južne Dakote otkrila obilnija nalazišta, ovo otkriće predstavlja značajan prilog razumijevanju prošlosti regije.

Mamuti, koji su nekada lutali dijelovima današnjih kontinenata, postali su ikone prapovijesti, često prikazivani u popularnoj kulturi i znanstvenim istraživanjima. Ovo otkriće, uz fascinantne detalje o njihovom izumiranju i životu, pruža dodatne uvide u ekološke i klimatske promjene koje su oblikovale naš planet.

S obzirom na krhkost pronađenih kostiju, posebna pažnja posvećena je njihovom očuvanju. Kljova, teška preko 22 kilograma, kao i ostale kosti, omotane su plastikom i pohranjene do daljnjeg proučavanja i konzervacije. Rudarska tvrtka izrazila je namjeru donirati ove dragocjene fosile državi za edukativne svrhe, s nadom da će inspirirati buduće generacije znanstvenika i entuzijasta.

Sjeverna Dakota, poznata po svojim bogatim nalazištima fosila, uključujući i dinosauruse, kao i značajnim geološkim značajkama, nastavlja biti predmetom znanstvenih istraživanja i otkrića. “Ova regija, s obiljem života i povoljnim uvjetima za očuvanje, ostaje ključnim mjestom za razumijevanje drevne prošlosti,” zaključio je Ullmann, naglašavajući jedinstvenu kombinaciju ekološke raznolikosti i geoloških procesa koji su stvorili povoljne uvjete za fosilizaciju.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.