kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Rijedak egzoplanet udaljen 245 svjetlosnih godina mogao bi biti masivni vodeni svijet
Svemir

Rijedak egzoplanet udaljen 245 svjetlosnih godina mogao bi biti masivni vodeni svijet

Zemlja je jedinstvena u odnosu na druge nastanjive egzoplanete. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

TOI-733b, rijedak egzoplanet udaljen 245 svjetlosnih godina, možda krije ključ za razumijevanje zbunjujućeg misterija u veličinama egzoplaneta između super-Zemalja i mini-Neptuna.

Planetarna misterija: Dolina malog radijusa planeta

Tim astronomkinja predvođen Iskrom Georgievom s Tehničkog sveučilišta Chalmers u Švedskoj vjeruje da bi TOI-733b, egzoplanet s radijusom nešto manjim od dva puta većim od Zemlje, mogao pomoći u rješavanju praznine u zapisu o egzoplanetima. Ta praznina u zapisu egzoplaneta postoji između veličina super-Zemalja, koje imaju do 1,5 Zemljinih radijusa, i mini-Neptuna, koji imaju preko 2 Zemljina radijusa.

Karakteristike TOI-733b-a i potencijal za gubitak atmosfere

Kružeći oko zvijezde nešto manje od Sunca s periodom od 4,9 dana, mjerenja TOI-733b-a ukazuju na to da nema atmosferu ili je svijet pokriven oceanima. Vrućina s njegove blisko kružeće zvijezde možda isparava atmosferu egzoplaneta, što bi moglo dovesti do njegove eventualne transformacije u mali, ogoljeli kamen.

Smanjivanje mini-Neptuna i uloga zvijezda

Nedavni dokazi ukazuju na to da bi smanjivanje mini-Neptuna moglo biti razlog za takozvanu dolinu malog radijusa planeta. Ti svjetovi gube svoje atmosfere pod intenzivnom toplinom svojih zvijezda, pretvarajući se u manje, ogoljele jezgre. Međutim, ostaje nejasno je li gubitak mase posljedica djelovanja zvijezde ili unutarnjeg procesa koji proizlazi iz topline koja izlazi iz jezgre egzoplaneta.


Istraživanje egzoplaneta unutar doline radijusa

Egzoplaneti unutar doline radijusa su ključni za otključavanje ove misterije. Analizirajući značajan broj svjetova koji prolaze kroz ovaj proces, planetarni astronomi mogu bolje razumjeti razliku između veličina egzoplaneta. Georgieva i njezin tim koristili su podatke s NASA-inog teleskopa TESS i spektrografa HARPS za mjerenje karakteristika TOI-733b-a.

Gustoća TOI-733b-a i mogući sastav

S gustoćom od 3,98 grama po kubičnom centimetru, sastav TOI-733b-a ostaje neizvjestan. Modeliranje tima sugerira da, ako je egzoplanet nekada imao Neptunovu atmosferu bogatu vodikom i helijem, vjerojatno ju je već izgubio. Mogao bi oblikovati sekundarnu atmosferu težih elemenata ili bi mogao biti svijet oceana s atmosferom bogatom vodenom parom.

Čekajući sljedeću generaciju teleskopa

Nažalost, TOI-733b nije idealan za istraživanje svoje atmosfere pomoću trenutačne tehnologije. Morat ćemo pričekati sljedeću generaciju teleskopa kako bismo otkrili tajne TOI-733b-a. Ipak, ovo istraživanje ukazuje na to da će proučavanje ovog rijetkog egzoplaneta biti ključno za razumijevanje formiranja i evolucije planeta.

Vrijedi spomenuti da studija iz 2019. objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences jača argument da su vodeni svjetovi rašireni diljem Mliječnog puta. Astronom s Harvarda Li Zeng i njegov tim koristili su računalne simulacije kako bi otkrili nova saznanja, sugerirajući da su planeti Neptunove veličine, s radijusima dva do četiri puta većima od Zemljinih, vjerojatnije vodeni svjetovi, a ne plinoviti patuljci obavijeni gustim atmosferama, kako se ranije mislilo.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.