kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Revolucionarni dizajn svemirske letjelice za prijevoz tereta na mjesec
Svemir

Revolucionarni dizajn svemirske letjelice za prijevoz tereta na mjesec

Mjesec iznad Zemljine atmosfere snimio je astronaut Chen Dong (©CMSA).
objavljeno

Putovanja na Mjesec nisu samo pitanje povijesti ili znanstveno-fantastične maštarije. Mnoštvo svemirskih agencija, uključujući NASA-in Artemis program i Rusko-kinesku Međunarodnu lunarnu istraživačku stanicu (ILRS), postavilo je svoje oči na naš prirodni satelit. Njihova ambicija? Uspostavljanje stalnog ljudskog prisustva na površini Mjeseca do 2030. godine.

Osim planova vlade SAD-a, nekoliko privatnih entiteta i neprofitnih organizacija pokazuje interes za lunarne projekte. Bilo da se radi o rudarstvu, lunarnom turizmu ili grandioznoj ideji “Međunarodnog Mjesečevog Sela”, Mjesec postaje sljedeća granica za poslovanje. Uz ove ambiciozne planove, transport tereta između Zemlje i Mjeseca postaje od ključne važnosti.

Revolucionarni dizajn svemirske letjelice

Nedavna studija američko-britanskih znanstvenika, profesora Thomasa Cartera i Mayera Humija, istražuje najbolji način putovanja između našeg planeta i njegova satelita. Njihova istraživanja sugeriraju da eliptična putanja nudi optimalnu trajektoriju.

Povijesno gledano, tijekom svemirske utrke, NASA i sovjetski svemirski program iskoristili su gravitacijsku silu Mjeseca kako bi navigirali svojim svemirskim letjelicama, štedeći gorivo. Artemis misije namjeravaju slijediti sličnu putanju, ali krajnji cilj je dugoročniji: kontinuirano ljudsko naselje na Mjesecu.


Isplativo svemirsko putovanje

Prijedlog Cartera i Humija predstavlja revolucionarni korak. Zamislili su svemirsku letjelicu koja bi neprestano orbitirala oko Zemlje i Mjeseca. Ova letjelica ne bi slijetala ni na jedno nebesko tijelo, već bi služila kao pristajalište za teretne kapsule, eliminirajući potrebu za teškim dizanjem s Zemlje ili Mjeseca – potez za koji se očekuje da će znatno smanjiti troškove.

Da bi ova orbitalna letjelica postala stvarnost, potrebni su joj motori i gorivo. Kako bi smanjili težinu i troškove, istraživači preporučuju manevre koji koriste minimalnu količinu goriva. Njihovi proračuni sugeriraju da bi kružna, eliptična putanja bila najučinkovitija, s manjim prilagodbama potiska radi uzimanja u obzir gravitacijskih utjecaja Zemlje, Mjeseca i Sunca.

Lunarni potencijali

Mjesec obećava više od samo nove adrese za čovječanstvo. Možda bi mogao biti ključ za rješenje energetske krize na Zemlji. Helij-3, potencijalno gorivo za fuzijske reaktore, obiluje na Mjesecu. S jasnim stavom američke vlade prema komercijalnim aktivnostima na Mjesecu, utrka za iskorištavanje lunarnih resursa definitivno je započela.

Iako istraživanje Cartera i Humija pruža revolucionarna saznanja, oni naglašavaju potrebu za daljnjim testiranjem. Teorije mogu biti zvučne, ali njihova praktična primjena je sasvim drugačija priča.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.