kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Prošireni sustav za praćenje asteroida sada gleda cijelo nebo
Svemir

Prošireni sustav za praćenje asteroida sada gleda cijelo nebo

autor
objavljeno

Sustav ATLAS sada je – s ukupno četiri teleskopa – prvi sustav za praćenje opasnih asteroida koje može pratiti cijelo nebo punih 24 sata.

Sustav upozorenja

Najsuvremeniji sustav upozorenja o asteroidima kojim upravlja Institut za astronomiju Sveučilišta Hawaiʻi (IfA) sada može skenirati cijelo tamno nebo 24 sata dnevno u potrazi za opasnim tijelima koja bi mogla strmoglaviti prema Zemlji.

Sustav posljednje uzbune (ATLAS) kojeg financira NASA proširio je svoj doseg na južnu hemisferu. „Asteroid koji udari u Zemlju može doći u bilo koje vrijeme iz bilo kojeg smjera, tako da ATLAS sada nadzire cijelo nebo, cijelo vrijeme”, rekao je John Tonry, IfA profesor i glavni istraživač ATLAS-a.

Novi teleskopi nalaze se u promatračkoj postaji Sutherland u Južnoj Africi i opservatoriju El Sauce u Čileu. Ove lokacije odabrane su ne samo zbog pristupa južnom dijelu neb, već i zbog njihove vremenske razlike u odnosu na Hawaiʻi. Naime, ove postaje mogu promatrati noću kada je na Havajima dan.


Sustav ATLAS

Sustav ATLAS sada je – s ukupno četiri teleskopa – prvi sustav za praćenje opasnih asteroida koje može pratiti cijelo nebo punih 24 sata. Teleskopi skromne veličine mogu snimiti komad neba 100 puta veći od punog mjeseca u jednoj ekspoziciji.

ATLAS također može dati jednodnevno upozorenje za asteroid promjera 20 metara, sposoban za uništenje na razini grada. Budući da se veći asteroidi mogu detektirati dalje, ATLAS može dati do tri tjedna upozorenje za asteroid od 100 metara koji imaju potencijal za široku regionalnu devastaciju.

Rezultat međunarodne suradnje

Nakon nekoliko godina uspješnog rada na Havajima, IfA je predložila dodatna NASA-ina sredstva za izgradnju još dva teleskopa na južnoj hemisferi. IfA je tražio partnere za smještaj ovih teleskopa i odabrao Južnoafrički astronomski opservatorij (SAAO) u Južnoj Africi i multiinstitucionalnu suradnju u Čileu.

Unatoč kašnjenjima zbog ograničenja putovanja zbog COVID-19 i komplikacija u lancu opskrbe, tim UH ATLAS daljinski je nadzirao montažu ATLAS teleskopa u koordinaciji s međunarodnim suradnicima u Južnoj Africi i Čileu. U Južnoj Africi radove je na izgradnji vodio SAAO, a čileanski tim se sastojao od više partnera, uključujući Millennium Institute for Astrophysics i Obstech, koji upravlja privatnim opservatorijem El Sauce.

Prvo otkriće na južnoj hemisferi

Dana 22. siječnja, ATLAS-Sutherland u Južnoj Africi otkrio je svoj prvi objekt blizu Zemlje (NEO), 2022 BK, 100-metarski asteroid koji trenutno ne predstavlja prijetnju Zemlji. Do danas je sustav ATLAS otkrio više od 700 asteroida blizu Zemlje i 66 kometa, uključujući detekciju MO 2019 i promatranje 2018 LA, dva vrlo mala asteroida koja su zapravo udarila u Zemlju. Sustav je posebno dizajniran za otkrivanje objekata koji se veoma približe Zemlji – bliže nego udaljenost do Mjeseca, odnosno 384.000 kilometara.

Novi ATLAS teleskopi pridružuju se postojećim zemaljskim istraživanjima, kao i drugim zemaljskim NEO detekcijskim sustavima sljedeće generacije. Prema Larryju Denneauu, astronomu IfA i suglavnom istraživaču ATLAS-a, „Na sreću, lov na NEO je zajednički globalni napor, a poboljšani ATLAS nadopunjuje postojeće programe pretraživanja NEO na zemlji, odnosno UH-ov vlastiti Pan-STARRS i Catalina Sky Anketa u Tucsonu, Arizona. Svi ovi sustavi imaju različite specijalitete i zajedno rade na zaštiti nas od opasnih asteroida koji bi mogli udariti bilo gdje od dana do desetljeća u budućnosti.“


Instaliran radarski sustav za praćenje sićušnih objekata u orbiti

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

UH News (27. siječnja 2022.), „Just Look Up: Expanded UH asteroid tracking system can monitor entire sky,“ hawaii.edi (pristup 1. veljače 2022.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.