kozmos.hr
Svemir

Pronađen najveći trojanski asteroid blizak Zemlji

objavljeno

Astronomi su konačno potvrdili status asteroida 2020 XL5, otkrivenog 2020. godine, kao drugog trojanca blizu Zemlje. Promjer mu je više od jednog kilometra – veći je od prvog trojanskog asteroida, čiji je promjer tristo metara.

Prvi i do sada jedini Zemljin trojanski asteroid pronađen je 2011. godine.

Zemljini trojanski asteroidi su mala tijela koja kruže oko L4 ili L5 Lagrangovih točaka sustava Sunce-Zemlja.

Trenutno je pronađeno više od 7 tisuća Trojanaca koji pripadaju Jupiteru, Neptun ih ima 28, Mars 9, a Uran i Venera imaju samo po jedan.

Donedavno je u blizini Zemlje bio poznat samo jedan trojanski asteroid 2010 TK 7, otkriven 2011. godine. Dinamički je stabilan tek četvrt milijuna godina i stoga je, najvjerojatnije, prethodno mogao biti odnekud uhvaćen kao asteroid blizu Zemlje.

Asteroid 2020 XL5 otkrio je Pan-STARRS (Panoramski Survey Telescope and Rapid Response System) 12. prosinca 2020. Daljnja promatranja 2021. omogućila su astronomima pretpostaviti da su suočeni s drugim poznatim zemaljskim trojancem, ali nije bilo dovoljno podataka za konačnu odluku.


Orbita trojanskog asteroida 2020 XL5 blizu Zemlje, koji bi mogao postati važna meta za buduća istraživanja.Izvor : Preglednik baze podataka JPL Small-Body Database Browser

Tim astronoma predvođen Tonijem Santana-Rosom sa Sveučilišta Barcelona u Španjolskoj objavio je da je potvrdio status 2020 XL5 kao drugog zemaljskog trojanskog asteroida. Znanstvenici su koristili podatke promatranja s različitih zemaljskih teleskopa između 2012. i 2019. i 2021. kako bi precizirali orbitu, odredili svojstva i istražili stabilnost objekta na L4 točki sustava Sunce-Zemlja.

Analiza fotometrijskih podataka pokazala je da bi asteroid mogao biti tipa C i biti tamno tijelo koje sadrži puno ugljika. Promjer mu je procijenjen na 1,18 kilometara, apsolutna magnituda je 18,58, a albedo 0,06.

Istraživači su također utvrdili da su oba zemaljska trojanca teška meta za robotska istraživačka vozila koja se lansiraju iz niskih ili geostacionarnih orbita za prijenos. Međutim, u slučaju 2020 XL5 ostaje mogućnost istraživanja s putanje preleta.

Budući da točka L4 Lagrangeova dijeli istu orbitu kao i Zemlja, potrebna je mala promjena brzine da bi se ona dosegla. To implicira da bi svemirska letjelica trebala imati niski energetski proračun kako bi ostala u zajedničkoj orbiti sa Zemljom, držeći fiksnu udaljenost od nje. Zemljanski trojanci mogli bi postati idealne baze za napredno istraživanje Sunčevog sustava.

Naravno, asteroidi u ovom trenutku možda nisu idealni, ali za nekoliko godina možda ćemo imati tehnologije za slijetanje. Štoviše, čak i ako ova vrsta misije ne dolazi u obzir, trojanski asteroidi blizu Zemlje mogli bi se koristiti za instaliranje znanstvenih instrumenata.

Otkriće više trojanaca poboljšat će naše znanje o dinamici tih nepoznatih objekata i omogućiti bolje razumijevanje njihove mehanike.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Carter, J. (2022, February 3). Found: The new biggest ‘earth trojan’ asteroid that could be a future target for NASA or Space Miners Say Scientists. Forbes.
• Gohd, C. (2022, February 1). Earth has an extra companion, a trojan asteroid that will hang around for 4,000 years. Space.com.
• Pappas, S. (2022, February 2). 2nd ‘trojan asteroid’ confirmed orbiting with Earth. LiveScience.
• Rabie, P. (2022, February 1). Scientists discover an asteroid trapped near Earth for the next 4,000 years. Inverse.
• Santana-Ros, T., Micheli, M., Faggioli, L., Cennamo, R., Devogèle, M., Alvarez-Candal, A., Oszkiewicz, D., Ramírez, O., Liu, P.-Y., Benavidez, P. G., Campo Bagatin, A., Christensen, E. J., Wainscoat, R. J., Weryk, R., Fraga, L., Briceño, C., & Conversi, L. (2022, February 1). Orbital Stability Analysis and photometric characterization of the second earth trojan asteroid 2020 XL5. Nature News.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.