kozmos.hr
Svemir

Produbljuje se misterij metana na Marsu

objavljeno

Dok Marsovi orbiteri ne uspijevaju otkriti metan na Marsu, rover Curiosity i dalje bilježi emisije s površine.

Rusko-europska sonda “ExoMars-TGO” nije otkrila ni minimalne tragove metana i dva druga ugljikovodika koje su emitirali predstavnici kopnenog života u atmosferu Marsa, kao ni molekule fosfina, fosfora i vodikovih spojeva potencijalno biogenog podrijetla.

Sve što trebate znati o misteriju metana na Marsu

Rusko-europska misija “ExoMars-TGO” proučava atmosferu Marsa već tri godine, mjereći koncentracije različitih plinova u zraku Crvenog planeta. Jedan od njegovih glavnih zadataka je procjena koncentracije metana u atmosferi Marsa i traženje njegovih mogućih izvora, kao i mnogih drugih plinova.

Prvi rezultati dugoročnih promatranja neočekivano su pokazali da tijekom prve pune godine rada instrumenti ExoMars-TGO nisu zabilježili nikakve tragove metana u atmosferi Marsa, čak ni u najmanjim količinama, unatoč činjenici da je u isto vrijeme rover Curiosity zabilježio  emisiju metana u nekoliko navrata u krateru Gale.

Sažetak prethodnih pokušaja mjerenja kako bi se riješila misterija metana na Marsu. Izvor: ESA

 

Planetarni znanstvenik Franck Montmessin i njegovi kolege nastavili su svoja promatranja ruskim instrumentom ACS, kao i pomoću tri druga znanstvena instrumenta ugrađena na ExoMars-TGO.

https://kozmos.hr/nasa-in-rover-curiosity-mozda-je-rijesio-misterij-metana-na-marsu/

Kao dio ovih mjerenja, znanstvenici nisu pratili samo koncentraciju metana već i dva druga ugljikovodika, etan i etilen, koje mogu proizvesti kopneni mikrobi ili njihovi Marsovski kolege.

Uz to, prošle su godine znanstvenici počeli mjeriti koncentracije fosfina, još jednog potencijalno biogenog plina za koji se vjerovalo da je pronađen u atmosferi Venere. Kako istraživači primjećuju, i ta i druga pretraživanja završila su neuspješno – ultraosjetljivi senzori sonde nisu uspjeli zabilježiti značajne količine niti jednog od četiri plina.

Traženje drugih biomarkera na Marsu.Izvor: ESA

U slučaju metana, to znači da njegova koncentracija u atmosferi Marsa ne može premašiti 0,02 ppm, što je za nekoliko redova veličine manje od vrijednosti dobivenih roverom Curiosity tijekom emisije metana sredinom ljeta 2019. godine.

Gotovo slično niske vrijednosti od oko 0,1-0,7 ppb zabilježene su tijekom prvih promatranja koncentracija etana i etilena, kao i fosfina.

Tako niske koncentracije ovih plinova u zraku Marsa ukazuju na to da ako se emitiraju u njegovu atmosferu, to se događa sporadično i u izuzetno malim količinama.

U prilog tome posebno svjedoči činjenica da europski uređaj NoMAD, instaliran na sondi, u dvije tisuće pokušaja njihovog otkrivanja nije pronašao niti jedan točkasti izvor emisije metana na površini planeta.

Takva otkrića, primjećuju Montmessin i suradnici, produbljuju misterij otkrivanja emisije metana na roveru Curiosity. Znanstvenici se nadaju da će slanje europskog rovera Rosalind Franklin i ruske platforme za slijetanje Kazachok na Mars pomoći u pronalaženju prvih objašnjenja za postojanje ove anomalije u sljedećih godinu ili dvije.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• ESA. (n.d.). ExoMars orbiter continues hunt for key signs of life on Mars.
• Knutsen, E. W. (2020, December 15). Comprehensive investigation of Mars methane and organics with ExoMars/NOMAD. Icarus.
• Montmessin, F. (n.d.). A stringent upper limit of 20 pptv for methane on Mars and constraints on its dispersion outside Gale crater.
• Olsen, K. S. (n.d.). Upper limits for phosphine (PH3) in the atmosphere of Mars.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube