Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Produbljuje se misterij metana na Marsu

Dok Marsovi orbiteri ne uspijevaju otkriti metan na Marsu, rover Curiosity i dalje bilježi emisije s površine.

Rusko-europska sonda “ExoMars-TGO” nije otkrila ni minimalne tragove metana i dva druga ugljikovodika koje su emitirali predstavnici kopnenog života u atmosferu Marsa, kao ni molekule fosfina, fosfora i vodikovih spojeva potencijalno biogenog podrijetla.

Sve što trebate znati o misteriju metana na Marsu

Rusko-europska misija “ExoMars-TGO” proučava atmosferu Marsa već tri godine, mjereći koncentracije različitih plinova u zraku Crvenog planeta. Jedan od njegovih glavnih zadataka je procjena koncentracije metana u atmosferi Marsa i traženje njegovih mogućih izvora, kao i mnogih drugih plinova.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Prvi rezultati dugoročnih promatranja neočekivano su pokazali da tijekom prve pune godine rada instrumenti ExoMars-TGO nisu zabilježili nikakve tragove metana u atmosferi Marsa, čak ni u najmanjim količinama, unatoč činjenici da je u isto vrijeme rover Curiosity zabilježio  emisiju metana u nekoliko navrata u krateru Gale.

Sažetak prethodnih pokušaja mjerenja kako bi se riješila misterija metana na Marsu. Izvor: ESA

 

Planetarni znanstvenik Franck Montmessin i njegovi kolege nastavili su svoja promatranja ruskim instrumentom ACS, kao i pomoću tri druga znanstvena instrumenta ugrađena na ExoMars-TGO.

NASA-in rover Curiosity možda je riješio misterij metana na Marsu

Kao dio ovih mjerenja, znanstvenici nisu pratili samo koncentraciju metana već i dva druga ugljikovodika, etan i etilen, koje mogu proizvesti kopneni mikrobi ili njihovi Marsovski kolege.

Uz to, prošle su godine znanstvenici počeli mjeriti koncentracije fosfina, još jednog potencijalno biogenog plina za koji se vjerovalo da je pronađen u atmosferi Venere. Kako istraživači primjećuju, i ta i druga pretraživanja završila su neuspješno – ultraosjetljivi senzori sonde nisu uspjeli zabilježiti značajne količine niti jednog od četiri plina.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Traženje drugih biomarkera na Marsu.Izvor: ESA

U slučaju metana, to znači da njegova koncentracija u atmosferi Marsa ne može premašiti 0,02 ppm, što je za nekoliko redova veličine manje od vrijednosti dobivenih roverom Curiosity tijekom emisije metana sredinom ljeta 2019. godine.

Gotovo slično niske vrijednosti od oko 0,1-0,7 ppb zabilježene su tijekom prvih promatranja koncentracija etana i etilena, kao i fosfina.

Tako niske koncentracije ovih plinova u zraku Marsa ukazuju na to da ako se emitiraju u njegovu atmosferu, to se događa sporadično i u izuzetno malim količinama.

U prilog tome posebno svjedoči činjenica da europski uređaj NoMAD, instaliran na sondi, u dvije tisuće pokušaja njihovog otkrivanja nije pronašao niti jedan točkasti izvor emisije metana na površini planeta.

Takva otkrića, primjećuju Montmessin i suradnici, produbljuju misterij otkrivanja emisije metana na roveru Curiosity. Znanstvenici se nadaju da će slanje europskog rovera Rosalind Franklin i ruske platforme za slijetanje Kazachok na Mars pomoći u pronalaženju prvih objašnjenja za postojanje ove anomalije u sljedećih godinu ili dvije.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Izvori:

• ESA. (n.d.). ExoMars orbiter continues hunt for key signs of life on Mars.
• Knutsen, E. W. (2020, December 15). Comprehensive investigation of Mars methane and organics with ExoMars/NOMAD. Icarus.
• Montmessin, F. (n.d.). A stringent upper limit of 20 pptv for methane on Mars and constraints on its dispersion outside Gale crater.
• Olsen, K. S. (n.d.). Upper limits for phosphine (PH3) in the atmosphere of Mars.

Pročitaj više

Svemir

Razlog drastičnih promjena razine vode u krateru Jezero još nije jasan – jesu li fluktuacije posljedica sezonskih promjena ili katastrofalnih pojava. Rover Perseverance sada...

Svemir

Znanstvenici rade na novoj metodi koja bi nam mogla pomoći da pretvorimo marsijanski zrak u raketno gorivo. Pretvaranje ugljičnog dioksida u metan i etilen...

Svemir

Suvremeni Crveni planet je gruba, beživotna pustinja, ali geološki podaci pokazuju da je u jednom trenutku ondje bilo gotovo više vode nego na Zemlji....

Svemir

NASA-in robotski lander InSight koji je sletio na Mars (Elysium Planitia) još 2018., u posljednje se vrijeme susreo sa brojnim poteškoćama. Sada je nakon...

Svemir

Zemaljski vulkani imaju mogućnost “super-erupcije” rasuti po cijelom planetu. Na Marsu su fokusirani na jednu regiju i znanstvenici nemaju objašnjenje zašto. Znanstvenici su pronašli...

Svemir

Prema istraživačima, voda je bila prisutna u krateru Jezero dovoljno dugo da to područje učini pogodnim za barem mikrobni život. NASA je otkrila prve...

Svemir

Prvi pokušaj Perseverance-a u kolovozu završio je neočekivanim neuspjehom. Rover Perseverance skupio je uzorak marsovskog tla u svom drugom pokušaju, na što ukazuju slike...

Svemir

Perseverance je sletio na Marsov krater Jezero kako bi pronašao tragove koji upućuju na nekadašnju prisutnost života ondje. Nažalost njegov prvi pokušaj prikupljanja uzorka...

Oglas