kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Privatni američki lander Odisej nije se ‘probudio’ nakon lunarne noći
Svemir

Privatni američki lander Odisej nije se ‘probudio’ nakon lunarne noći

Lander Odisej na površini Mjeseca. Zasluge: Intuitive Machines.
objavljeno

Američki lander Odisej, koji je postao prva privatna svemirska letjelica koja je sletjela na Mjesec, završio je svoje putovanje nakon što nije uspio “probuditi se”, izvijestila je tvrtka Intuitive Machines.


Tvrtka Intuitive Machines iz Houstona objavila je kasno u subotu da lander po imenu Odisej (Odysseus) nije uspostavio komunikaciju ovog tjedna kada su njegovi solarni paneli trebali primiti dovoljno sunčeve svjetlosti za pokretanje komunikacijskog sustava. Lander je sletio pod neobičnim kutom 22. veljače, ali je uspio izvesti nekoliko testova i poslati fotografije prije nego što je utvrđeno da je njegova misija završila tjedan dana kasnije, ulaskom u dugotrajnu lunarnu noć.

Nada tvrtke Intuitive Machines da će njihov lander “Odie”, inspiriran nedavnim uspjehom japanske letjelice SLIM koja se uspjela “probuditi” nakon neplaniranog slijetanja, ponovno započeti s radom uz ponovnu izloženost sunčevoj svjetlosti, nažalost se nije ostvarila. Iz tvrtke su, putem platforme X (ranije poznate kao Twitter), u subotu objavili da su, nakon nekoliko dana nadanja, operativni timovi potvrdili kako sustav napajanja landera nije uspio obnoviti komunikacijske funkcije. “Ovim je ‘Odie’ definitivno zaključio svoje djelovanje, usprkos tome ostavljajući neizbrisiv trag u povijesti kao prva komercijalna lunarna letjelica koja je uspješno sletjela na Mjesec”, stoji u priopćenju.


Misija je, unatoč nizu tehničkih prepreka, uključujući i izazovno slijetanje, od strane Intuitive Machines i NASA-e proglašena triumfom. Ovo predstavlja prvo američko slijetanje na Mjesec od epohe Apollo 17 misije 1972. godine, označavajući značajan korak naprijed u lunarnoj istraživačkoj inicijativi. Za ovu misiju platila je Intuitive Machines otprilike 120 milijuna dolara kao dio inicijative za prepuštanje teretnih misija privatnom sektoru i poticanje gospodarstva na Mjesecu. Lander Odisej bio je opremljen sofisticiranim skupom NASA-inih instrumenata za detaljno proučavanje lunarnog južnog pola, ključne lokacije za buduće misije u okviru ambicioznog programa Artemis.

Intuitive Machines planira još dvije misije na Mjesec ove godine, kao dio NASA-ine inicijative za komercijalne lunarne teretne usluge, surađujući s privatnim sektorom. Ove inicijative dio su šire strategije Sjedinjenih Američkih Država i njihovih međunarodnih partnera za uspostavu dugotrajnih ljudskih naselja na Mjesecu, koristeći lokalne resurse poput polarnog leda za proizvodnju pitke vode i raketnog goriva, neophodnih za daljnje istraživačke misije Marsa i dalje.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.