kozmos.hr
Znanost

Precizno mjerenje Zemljine rotacije

Precizno mjerenje Zemljine rotacije
objavljeno

Znanstvenici Tehničkog sveučilišta u Münchenu (TUM) ostvarili su značajan napredak u preciznom mjerenju rotacije Zemlje. Korištenjem lasera u Geodetskom opservatoriju Wettzell, postigli su razinu točnosti koja postavlja nove svjetske standarde. Ova istraživanja bit će ključna za točnije određivanje položaja Zemlje u svemiru, unaprjeđenje klimatskih istraživanja i pouzdanost klimatskih modela.

Tehnološke inovacije u Geodetskom opservatoriju Wettzell

Tim s TUM-a usavršio je prstenasti laser, omogućavajući prvi put prikupljanje dnevnih podataka o rotaciji Zemlje na ovako visokoj razini kvalitete. Sama rotacija Zemlje nije konstantna, već varira, a os oko koje se Zemlja vrti nije potpuno statična. Prof. Ulrich Schreiber, voditelj projekta na Opservatoriju za TUM, ističe važnost ovih fluktuacija ne samo za astronomiju, već i za precizno modeliranje klime i razumijevanje vremenskih fenomena poput El Niña.

Ključ nadogradnje sistema leži u balansiranju između veličine uređaja i njegove mehaničke stabilnosti. Veliki uređaji su osjetljiviji, ali istovremeno manje stabilni. Jedan od izazova bio je i osigurati gotovo identične valne oblike za dva suprotna laserska snopa. Zahvaljujući teorijskom modeliranju laserskih oscilacija, tim je uspio precizno izračunati i eliminirati sistematske greške iz mjerenja.


Napredak i budućnost geoznanstvenih istraživanja

Prof. Urs Hugentobler naglašava izuzetnu važnost visoke vremenske rezolucije koju pruža ovaj samostalni laser, neovisan o referentnim točkama u svemiru. Daljnja poboljšanja sustava omogućit će još kraće mjernje, povećavajući preciznost i efikasnost u geoznanostima.

Prstenasti laser smješten je u Opservatorija u Wettzellu, a svaka stranica lasera mjeri četiri metra. Konstrukcija je učvršćena na betonsku kolonu koja se oslanja na čvrstu kamenu podlogu Zemljine kore na dubini od oko šest metara. Ova konstrukcija omogućava da se jedino Zemljina rotacija uzima u obzir, isključujući ostale vanjske čimbenike.

Nakon gotovo dvadesetogodišnjeg razvoja, ovaj sustav predstavlja značajan doprinos u području geoznanosti. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Photonics, ističući značaj i inovativnost ovog projekta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.