kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Pogledajte što su znanstvenici snimili kilometar ispod površine oceana
Znanost

Pogledajte što su znanstvenici snimili kilometar ispod površine oceana

Pogledajte što su znanstvenici snimili kilometar ispod površine oceana
objavljeno

Znanstvenici sa Sveučilišta Zapadne Australije (UWA) i Kelpie Geosciences snimili su rijetku bioluminiscentnu dubokomorsku lignju na videu više od kilometra ispod površine mora. Istraživači su snimke napravili dok su postavljali kamere s mamcem slobodnog pada sjeverno od područja poznatog kao Samoanski prolaz. Nakon što su kamere povučene s dubine od preko 5 kilometara, istraživači su shvatili da su na videu zabilježili životinju koja se rijetko viđa u svom prirodnom staništu. Na dubini od nešto više od 1 km, dubokomorska lignja Taningia danae uhvatila je mamac dok je tonula prema dnu brzinom od 58 metara u minuti. “Dok smo pregledavali snimke, shvatili smo da smo zabilježili nešto vrlo rijetko,” rekao je izvanredni profesor Stewart.

Dubokomorska lignja je jedna od najvećih lignji u dubokim vodama i poznata je po tome što ima dva vrlo velika fotofora na krajevima svojih krakova, koja proizvode jake bioluminiscentne bljeskove kako bi uplašila i dezorijentirala plijen tijekom lova. To su najveći poznati fotofori u prirodi. “Lignja, koja je bila duga oko 75 cm, približila se našoj kameri misleći da je plijen, i pokušala ju je zastrašiti svojim ogromnim bioluminiscentnim svjetlima,” rekao je izvanredni profesor Stewart. “Zatim je omotala svoje krakove oko jedne od drugih kamera, koja je dodatno zabilježila susret u još većem detalju. Mislim da smo imali veliku sreću što smo svjedočili ovom događaju.”


Profesor Alan Jamieson, direktor Centra za istraživanje dubokog mora Minderoo-UWA, rekao je da je promatranje dubokomorskih lignji u njihovom prirodnom staništu, posebno u srednjim vodama, notorno izazovno. “Mnogi zapisi o ovoj vrsti potječu iz nasukavanja, slučajnog ulova ili iz želudaca kitova,” rekao je profesor Jamieson. “Rijetkost promatranja ovih nevjerojatnih životinja u njihovom prirodnom okruženju čini svaki susret vrijednim za prikupljanje informacija o geografskim lokacijama, dubinama i ponašanju. To je tako jedinstvena životinja koju rijetko imamo priliku vidjeti, pa smo morali podijeliti ovo iskustvo.” Istraživački brod RV Dagon trenutno je u posljednjim tjednima tromjesečne ekspedicije, koju podržava Inkfish, u Nova Canton Troughu smještenom u središnjem Pacifiku. Misija je istražiti i dokumentirati bioraznolikost i georaznolikost morskog dna na dubinama između tri i osam kilometara.

Evo video

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.