kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Pogledajte sjajni meteor kako osvjetljava nebo iznad Španjolske i Portugala
Svemir

Pogledajte sjajni meteor kako osvjetljava nebo iznad Španjolske i Portugala

Meteor iznad Španjolske. Zasluge: ESA.
objavljeno

Šareni vatreni meteorit očarao je promatrače svojim neočekivanim pojavljivanjem, iznenadivši astronome koji se nadaju boljem predviđanju ulaska svemirskih stijena u Zemljinu atmosferu.


Kasno u subotu navečer, ‘kozmički projektil’ osvijetlio je nebo iznad Španjolske i Portugala veličanstvenom akvamarin bojom. Na nekoliko eterealnih trenutaka, noćne nijanse iznad dijelova Iberijskog poluotoka promijenile su se iz uobičajene duboke plavo-crne u svijetlu plavo-zelenu i natrag. Prizor je izazvao valove čuđenja među posjetiteljima koncerta u gradu Barcelos u Portugalu dok se nebo osvijetlilo, a prisutni su uhvatili tračak iznenadne svjetlosti. Bernardo Taborda, stanovnik Lisabona, bio je u šetnji s prijateljima kada je objekt prošao iznad glava. “Izgledalo je gotovo kao dnevno svjetlo… svi smo se osvrnuli i vidjeli to,” rekao je Taborda za Reuters. “Osjećaj je bio kao u filmu. Svi smo se pogledali i bili.

Isprva su astronomi imali problema s identificiranjem objekta. Jureći brzinom od približno 45 kilometara u sekundi, vatrena kugla prošla je prebrzo da bi bila asteroid i kretala se neobičnom putanjom. Europska svemirska agencija (ESA) snimila je objekt svojom “kamerom za vatrene kugle” u Cáceresu, u Španjolskoj, blizu portugalske granice.


Iako je isprva nazvala tajanstveni objekt “zadivljujućim meteorom”, agencija je kasnije ispravila samu sebe: Vatrena kugla bila je zapravo fragment kometa – takozvana “prljava snježna gruda” sastavljena od leda, prašine i drugih organskih tvari koje kruže oko Sunca. Prema NASA-i, materijal u kometima vjerojatno datira iz vremena formiranja našeg Sunčevog sustava prije otprilike 4,6 milijardi godina. Španjolski Observatorio de Calar Alto došao je do istog zaključka kao i ESA, rekavši da je “objekt imao kometarno porijeklo”, piše Eric Mack iz Forbesa.

https://x.com/esaoperations/status/1792142532605780071

Nitko nije znao da ovaj fragment dolazi

Neki kometi prolaze pored Zemlje u redovitim rasporedima, iako može proći mnogo desetljeća prije nego se ponovno pojave. Halleyjev komet, možda najpoznatiji, vidljiv je prosječno svakih 76 godina, a ponovno se očekuje 2061. godine. Drugi kometi imaju očekivane datume povratka i prate ih astronomi. No, nitko nije znao da ovaj fragment dolazi. “To je neočekivani međuzvjezdani vatromet,” rekla je Meg Schwamb, astrofizičarka sa Sveučilišta Queen’s u Belfastu u Sjevernoj Irskoj, za New York Times.

Zapanjujuća boja objekta emitirana je dok je izgarao, a zrak oko njega se zagrijavao zbog trenja dok je prolazio kroz Zemljinu atmosferu. Plavo-zelena nijansa je indikativna za kemijski sastav fragmenta, prema Robertu Lei sa Space.com-a, i znači da je vjerojatno imao visoku koncentraciju magnezija.

ESA procjenjuje da se fragment potpuno raspao 60 kilometara iznad Zemlje, negdje iznad Atlantskog oceana. Agencija tvrdi da je malo vjerojatno da će se bilo kakvi dijelovi moći pronaći na kopnu. Ipak, kratkotrajna i spektakularna izvedba vatrene kugle mogla bi pružiti lekcije astronomima uključenima u planetarnu obranu. Svemirske agencije ciljaju pratiti nebeske objekte koji bi mogli potencijalno sudariti se sa Zemljom u nadi da bi ih mogli skrenuti.

Subotnji vatreni spektakl – čija veličina još nije specificirana – također nije bio detektiran prije svog dolaska. ESA je podijelila na društvenim mrežama da njezini stručnjaci trenutno pregledavaju informacije o “prekogniciji” – pokušavajući retroaktivno pronaći fragment u postojećim podacima. “Bilo bi sjajno detektirati objekt prije nego što se sudario sa Zemljom,” rekao je Juan Luis Cano, aeronautički inženjer u ESA-inom Uredu za planetarnu obranu, za New York Times.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.