kozmos.hr
Svemir

Pogledajte kako izgleda ‘rođenje’ nove zvijezde

Mlazovi proizlaze iz omotače novonastajuće zvijezde, probijajući se kroz svemir i sijecajući kroz plin i prašinu sjajne maglice, na ovoj novoj slici NASA-e.
objavljeno

Svemirski telskop Hubble zabilježio je ‘rođenje nove zvijezde’, koja svoje postojanje objavljuje spektakularnom kozmičkom svjetlosnom predstavom.


Astronomi su, koristeći Hubbleov svemirski teleskop, postali svjedoci fascinantnog događaja u svemiru – rođenja nove zvijezde unutar složenog zvjezdanog sustava FS Tau. Ovaj sustav čine FS Tau A, blistavi objekt koji se izdvaja u središnjem dijelu snimke, i FS Tau B (Haro 6-5B), svjetlucava točka na krajnjem desnom rubu, djelomično skrivena iza tamne, vertikalne zavjese prašine. Smješteni unutar zvjezdane kolijevke, ovi nezreli svemirski fenomeni okupani su svjetlošću plina i prašine koja ih okružuje. S tek malo više od 2,8 milijuna godina, sustav FS Tau uistinu je u ranim fazama svojeg postojanja, posebice kada se usporedi s 4,6 milijardi godina starim našim Suncem.

Kako objašnjavaju astronomi, FS Tau B novi je kozmički dodatak, protuzvijezda okružena protoplanetarnim diskom. Ovaj disk, čija struktura nalikuje obliku palačinke, sastavljen je od prašine i plina preostalih iz procesa nastanka zvijezde, koji će s vremenom kondenzirati formirajući planete. Gusti sloj prašine, koji posmatramo gotovo bočno, razdvaja segmente diska za koje se vjeruje da su osvijetljeni.


Transformacija zvijezda

FS Tau B nalazi se na prekretnici prema transformaciji u zvijezdu tipa T Tauri, vrstu mlade promjenjive zvijezde koja tek treba započeti proces nuklearne fuzije, ali je na putu evolucije u zvijezdu koja koristi vodik kao svoj primarni izvor energije, slično našem Suncu. Svjetlost protuzvijezda proizlazi iz toplinske energije oslobađene tijekom kolapsa oblaka plina iz kojih se formiraju, kao i zbog akumulacije materijala iz okolnog plina i prašine. Promjenjive zvijezde čine specifičnu klasu nebeskih objekata čija se svjetlost značajno mijenja s vremenom.

Kozmički ples

Sustav FS Tau A predstavlja binarni sustav T Tauri, to jest, par zvijezda koje zajedno izvode svoj kozmički ples Protuzvijezde se ističu svojim sposobnostima da ispuštaju brze mlazove energije i materije, a FS Tau B je impresivan primjer takvog fenomena. Ova protuzvijezda izvor je neobičnog, asimetričnog, dvostrukog mlaza vidljivog u plavoj boji na fotografiji. Njegova asimetričnost može biti posljedica nejednakih brzina izbacivanja materijala iz protuzvijezde. Osim toga, FS Tau B kategoriziran je kao Herbig-Haro objekt, fenomen koji nastaje kada se mlazovi ioniziranog plina izbacujući iz mlade zvijezde sudaraju s obližnjim oblakom plina i prašine visokom brzinom, čime se stvaraju sjajne magličaste formacije.

Sustav FS Tau nalazi se u regiji Taurus-Auriga, oblasti koja obuhvaća kompleks tamnih molekularnih oblaka domaćina velikog broja nedavno formiranih i mladih zvijezda. Smještena na oko 450 svjetlosnih godina udaljenosti u sazviježđima Bika i Kočijaša, ova regija bila je više puta predmet promatranja Hubbleovog teleskopa. Zahvaljujući svojoj intenzivnoj aktivnosti formiranja zvijezda, regija predstavlja iznimno zanimljiv cilj za astronomska istraživanja na globalnoj razini. Najnovija promatranja su dio opsežnijeg istraživačkog projekta usmjerenog na analizu prašinastih diskova okrenutih rubom koji okružuju mlade zvjezdane objekte, nudeći dragocjen uvid u početne faze razvoja zvjezdanog sustava.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.