kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Pogledajte kako izgleda atmosfera egzoplaneta udaljenog 880 svjetlosnih godina
Svemir

Pogledajte kako izgleda atmosfera egzoplaneta udaljenog 880 svjetlosnih godina

objavljeno

Što više istražujemo svemir, to više ostajemo zapanjeni njegovom veličanstvenošću. Jedno od najuzbudljivijih tekućih istraživanja jest potraga za egzoplanetima u kozmosu. Do sada smo otkrili više od 5500 egzoplaneta, i čini se da svakoga dana otkrivamo još poneki. No, ima svjetova koji su neobičniji i nevjerojatniji od drugih.

Egzoplanet WASP-121 b predstavlja ekstremnu svemirsku enigmu. U uskoj orbiti kojom kruži oko svoje matične zvijezde, WASP-121 b poprima neobičan oblik koji više podsjeća na jaje nego na tradicionalnu sferu. Ove ekstremne uvjete karakteriziraju nevjerojatno visoke temperature koje mogu dovesti do neobičnih fenomena poput “kiše” sastavljene od željeza, tekućih safira i rubina na njegovoj tamnijoj strani. Blizina zvijezde omogućila je astronomima ne samo da uoče ovaj neobičan planet već i da, analizirajući podatke prikupljene tijekom godina, zabilježe promjenjive i ekstremne meteorološke obrasce koji dominiraju ovim vrućim svijetom.

Predviđanje vremenskih uvjeta izazovan je zadatak čak i na Zemlji, a kamoli na planetu udaljenom stotinama svjetlosnih godina od nas. Danju je WASP-121 b zagrijan do nekoliko tisuća stupnjeva, a svoju zvijezdu obilazi svakih 30 sati. Kombinacijom dugogodišnjih promatranja putem Hubbleovog svemirskog teleskopa i naprednog računalnog modeliranja, astronomi su identificirali dokaze o ogromnim ciklonama i drugim dinamičkim vremenskim pojavama koje caruju na ovom vrućem planetu veličine Jupitera, udaljenom 880 svjetlosnih godina.


“Naš skup podataka predstavlja značajno vrijeme promatranja za jedan planet i trenutno je jedini konzistentan skup takvih ponovljenih promatranja. Informacije izvučene iz ovih promatranja omogućile su nam karakterizaciju atmosfere WASP-121 b – uključujući kemiju, temperaturu i oblake – u različitim periodima. To nam je dalo vrhunsku sliku promjenjivog stanja planeta,” izjavio je Quentin Changeat, istraživački suradnik Europske svemirske agencije (ESA) na Institutu za svemirske teleskope.

Na temelju ovih vrijednih podataka, tim je provodio modeliranje i simulacije kako bi bolje razumjeli temperaturne uvjete na WASP-121 b. Korišteni algoritmi pokazali su kako se promjene mogu pripisati enormnim ciklonama koje nastaju i nestaju zbog drastične temperature između dvije strane planeta – one okrenute zvijezdi i one skrivene u tami.

“Visoka rezolucija simulacija atmosfere egzoplaneta omogućila nam je precizno modeliranje vremena na ultra-vrućim planetima poput WASP-121 b,” pojasnio je Jack Skinner, postdoktorski suradnik na Kalifornijskom tehnološkom institutu i suautor studije. “Ovime ostvarujemo značajan napredak u spajanju promatračkih ograničenja s simulacijama atmosfere kako bismo razumjeli varijabilno vrijeme na ovim planetima.”

Changeat nadodaje: “Vrijeme na Zemlji odgovorno je za mnoge aspekte našeg života. Dugoročna stabilnost Zemljine klime i njezino vrijeme vjerojatno su razlog zašto je život uopće mogao nastati. Proučavanje vremenskih uvjeta na egzoplanetima ključno je za razumijevanje kompleksnosti atmosfera egzoplaneta, a posebno u potrazi za planetima s uvjetima pogodnim za život.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.