kozmos.hr
Svemir

Jesu li planeti i zvijezde nastali u isto vrijeme?

What do planets outside our solar system, or exoplanets, look like. A variety of possibilities are shown in this illustration.Credit - NASA, JPL-Caltech
autor
objavljeno

Nova studija sastava asteroida i bijelih patuljaka sugerira da je formiranje planeta i zvijezda vjerojatno započelo u isto vrijeme.

Solarni sustav

Još uvijek moramo puno naučiti o ranoj fazi našeg Sunčevog sustava. Budući da se ne možemo vratiti na početak, astronomi se oslanjaju na druge zvijezde za uvid u prve godine nastanka zvijezda i njihovih planeta.

Nedavno je tim astronoma pronašao dokaze da zvijezde i planeti zapravo ‘rastu’ zajedno, formirajući se u isto vrijeme tijekom evolucije Sunčevog sustava. „Imamo prilično dobru predodžbu o tome kako nastaju planeti, ali jedno otvoreno pitanje koje imamo je kada nastaju: počinje li formiranje planeta rano, kada matična zvijezda još raste ili milijune godina kasnije?“ rekla je Amy Bonsor, stručnjakinja sa Sveučilišta Cambridge u Velikoj Britaniji i glavna autorica novog istraživanja.

Je li Mjesec formiran u svega nekoliko sati?


Potraga za odgovorima

Zanimljivo je da su njihovi tragovi o mladim planeta došli s neočekivanog mjesta –  mrtve jezgre bivše zvijezde nalik Suncu, tj. iz bijelog patuljka. Bijeli patuljci uglavnom se sastoje samo od vodika i helija, ali mogu biti ‘onečišćeni’ kada asteroid ili drugo stjenovito tijelo padne u njih. Astronomi zatim mogu analizirati od čega su asteroidi napravljeni promatrajući sastav ‘novozagađenog’ bijelog patuljka.

Tim astronoma otkrio je da je formiranje planeta u našem mladom Sunčevom sustavu počelo mnogo ranije nego što se mislilo, s tim da su gradivni blokovi planeta rasli u isto vrijeme kad i njihova matična zvijezda (©Amanda Smith).
Tim astronoma otkrio je da je formiranje planeta u našem mladom Sunčevom sustavu počelo mnogo ranije nego što se mislilo, s tim da su gradivni blokovi planeta rasli u isto vrijeme kad i njihova matična zvijezda (©Amanda Smith).

„Neki bijeli patuljci su nevjerojatni laboratoriji, jer su njihove tanke atmosfere gotovo poput nebeskih groblja,“ rekla je Bonsor. Mnogi od 200 bijelih patuljaka koje je tim promatrao bili su bogati željezom, što ukazuje na asteroide bogate željezom. Da bi asteroid dobio željeznu jezgru, njegova okolina mora biti prilično topla, a najvjerojatniji izvor topline je raspad radioaktivnog oblika aluminija.

Aluminij-26

Međutim ovaj materijal, poznat kao aluminij-26, može postojati samo nešto manje od milijun godina prije nego što se raspadne – tj. tek trenutak na vremenskoj skali svemira. Dakle, da bi ovi asteroidi sadržavali onoliko željeza koliko su astronomi otkrili u bijelim patuljcima, ovo svemirsko kamenje moralo je nastati prilično rano – točnije u isto vrijeme kada je nastala i sama zvijezda.

Iz tima su pojasnili kako je ovo tek početak puno većeg istraživanja i poduhvata – „Svaki put kad pronađemo novog bijelog patuljka, možemo prikupiti više dokaza i naučiti više o tome kako nastaju planeti.“ Stoga se možemo samo nadati da će budućnost donijeti još važnih otkrića i da ćemo vremenom dobiti bolje razumijevanje našeg ranog Sunčevog sustava i općenito kozmičke povijesti.

Sunčev sustav se nalazi unutar divovske, tajanstvene praznine


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Amy Bonsor et al., „Rapid formation of exoplanetesimals revealed by white dwarfs,“ Nature Astronomy (2022).

Anonymus (14. studenoga 2022.), „Study of ‘polluted’ white dwarfs finds that stars and planets grow together,“ eurekalert.org (pristup 16. studenoga 2022).

Briley Lewis (14. studenoga 2022.), „Vaporized asteroids suggest planets and stars form at the same time,“ space.com (pristup 16. studenoga 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.