kozmos.hr
Jeste li znali?

Ova pećina u Meksiku poznata je kao ‘Sikstinska kapela kristala’

Geolozi istražuju Kristalnu pećinu (Cueva de los Cristales) u rudniku Naica, Chihuahua, Meksiko. (Autor fotografije: Javier Trueba / MSF / Znanstvena fototeka).
objavljeno

Živio sam više od petnaest godina u Meksiku. To je jedno od najnevjerojatnijih, najprijateljskijih i najimpresivnijih mjesta na kojima sam živio, a živio sam u desecima različitih zemalja. Meksiko ima sve. Od nevjerojatnih drevnih gradova izgrađenih prije tisuća godina do nekih od najimpresivnijih piramida na Zemlji. Ova zemlja Sjeverne Amerike posjeduje povijest koja vrijedi čisto zlato. Iako će mnogi ljudi pamtititi Meksiko po pikantnoj hrani, mariachi glazbi ili drevnim civilizacijama, Meksiko ima mnogo više za ponuditi. Jedan od manje poznatih dragulja je također i takozvana Sikstinska kapela kristala.

Kristalna pećina

Kristalna pećina u blizini grada Delicias u Chihuahui smještena je gotovo 300 metara ispod površine Zemlje i dom je impresivnih kristala gipsa dugih do 11 metara. Ova podzemna špilja obiluje kristalima veličine stabla, među kojima se nalaze i neki od najvećih prirodnih kristala ikad otkrivenih. Pećina je duboko povezana s rudnikom olova, cinka i srebra u Naici, koji se nalazi 105 kilometara jugoistočno od Chihuahue. Kako prenosi Live Science, rudnik je gotovo prije deset godina bio poplavljen kada su radnici slučajno probili u vodonosnik, ali Kristalna pećina ostala je nedirnuta zbog svoje više pozicije u tlu. Otkrivena je slučajno 2000. godine, kada su rudari prilikom bušenja tunela za ventilaciju naišli na komoru punu velikih, mliječno-bijelih kristala. Najveći od njih bili su duži od 11 metara i široki 1 metar, sastavljeni od selenitnog gipsa, sulfatnog minerala koji nastaje iz soli rastvorene u podzemnoj vodi, toliko mekanog da ga može izgrebati noktom. Rudarske operacije u Naici započele su 1974. godine, a od tada su otkrivene brojne špilje ispunjene kristalima, uključujući i Pećinu mačeva, koja je ukrašena kristalima u obliku bodeža od poda do stropa.


Sikstinska kapela kristala

No, Kristalna pećina je neusporedivo najveća, prostire se na 110 metara u širinu s ukupnim volumenom od 6.000 kubičnih metara — više od dvostruke veličine olimpijskog bazena. Oblikovana je poput potkove i uklesana je u vapnenačku stijenu. “To je Sikstinska kapela kristala,” izjavio je geolog Juan Manuel García-Ruiz s Španjolskog nacionalnog istraživačkog vijeća (CSIC) i Sveučilišta u Granadi, koji je proučavao pećinu, za National Geographic 2007. godine. Pećina se nalazi iznad magmatskog rezervoara, duboko ispod Naice, gdje se prije otprilike 26 milijuna godina magma podigla iz komore, izbacujući mineralom bogate vode kroz pukotine u stijeni. Ove vruće vode su otvorile špilje u vapnencu i stvorile naslage koje su kristalizirale tijekom tisućljeća. Kasnije se temperatura stabilizirala na oko 58 stupnjeva Celzijusa, što je stvorilo idealne uvjete za rast masivnih gipsanih kristala iz minerala anhidrita. Uvjeti u pećini idealni su za razvoj kristala, ali su izuzetno opasni za ljude. Zbog visoke vlažnosti od preko 90%, znojenje ne pruža olakšanje od vrućine, pa posjetitelji trebaju posebnu zaštitnu opremu za boravak duži od 10 minuta. Također, hodanje među kristalima može biti riskantno zbog klizavih površina nastalih kondenzacijom.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.