kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Otkriveni prvi dokazi drevnog života u golemoj pećini od lave u Saudijskoj Arabiji
Svemir

Otkriveni prvi dokazi drevnog života u golemoj pećini od lave u Saudijskoj Arabiji

Unutar špilje Umm Jirsan. (Projekt Zelena Arabija)
objavljeno

Arheolozi su otkrili brojne dokaze o drevnom ljudskom boravku u pećini formiranoj od lave u Saudijskoj Arabiji, što rasvjetljuje bogatu povijest nekadašnje ljudske prisutnosti u ovom području. Znanstveni rad je objavljen u časopisu PLOS ONE.


Pećina Umm Jirsan

Tim međunarodnih istraživača dokumentirao je umjetničke prikaze uklesane u stijene i pronašao kosti životinja, čime su otkriveni načini na koje su drevni ljudi koristili ovu pećinsku mrežu i kojom su se hranom prehranjivali. Prema Sciecne Alert, ovi nalazi ukazuju da je pećina Umm Jirsan bila u kontinuiranoj uporabi kao stambeni prostor još od prije otprilike 10.000 godina, u neolitiku, pa sve do brončanog doba. “Podzemna nalazišta imaju globalni arheološki i kvartarno-znanstveni značaj, a naše istraživanje predstavlja prvo ovako opsežno proučavanje u Saudijskoj Arabiji,” izjavio je arheolog Michael Petraglia sa Sveučilišta Griffith u Australiji. Ranija izvješća o Umm Jirsanu bilježe nasumično rasute ljudske kosti među stotinama tisuća životinjskih ostataka, za koje se vjeruje da su ih ostavili hijene. Fokus ovog najnovijeg istraživanja bio je na ljudskim aktivnostima unutar 1,5 kilometar duge pećine.


Što su sve arheolozi pronašli?

Pronađeni su fragmenti tkanina, obrađeni drveni predmeti, djelomično očuvane kamene strukture i komadići kamenja koji su mogli služiti kao alati, zajedno s dodatnim kostima životinja. Neki od tih predmeta pronađeni su u gomilama otpada, dok su drugi izvađeni iz jame. Iako istraživači oklijevaju s definitivnim nazivanjem ovih kamenih komadića alatima, njihov oblik i ponavljanje sugeriraju namjernu izradu i moguću upotrebu kao strugača. Analiza ljudskih ostataka iz prethodnih istraživanja u ovoj špilji ukazuje na dijetu bogatu proteinima kroz tisućljeća, uz postupno povećanje konzumacije biljaka karakterističnih za oazna naselja. Ovi nalazi nadovezuju se na ranija istraživanja koja su pokazala da su pećine pružale zaštitu stočarima od pustinjskih uvjeta dok su se kretali među oazama, gdje su se vjerojatno susretali i trgovali.

Rijedak uvid u živote drevnih naroda

“Naša istraživanja u Umm Jirsanu pružaju rijedak uvid u živote drevnih naroda u Arabiji, otkrivajući višestruke faze naseljavanja i bacaju svjetlo na pastoralne aktivnosti koje su nekada cvjetale u ovom krajobrazu,” naglasio je arheolog Mathew Stewart sa Sveučilišta Griffith. Nedavno otkrivene umjetničke slike uklesane u stijene blizu Umm Jirsana, koje prikazuju stoku, koze i ovce u pastoralnim scenama zajedno s ljudskim likovima, potvrđuju pretpostavku o korištenju ovih pećinskih mreža od strane stočara. Pećine poput Umm Jirsana su arheološki dragocjene jer njihov sadržaj ostaje zaštićen od vjetra, jake sunčeve svjetlosti i drugih oblika erozije, koji u ovom dijelu svijeta mogu biti izrazito intenzivni. “Ova otkrića ističu ogroman potencijal za interdisciplinarne studije u pećinama i lavovim cijevima, pružajući jedinstven uvid u drevnu prošlost Arabije,” zaključuje Petraglia.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.