kozmos.hr
Svemir

Otkriveni nevjerojatni mlazovi obližnje crne rupe

An artist's depiction of a black hole releasing jets. (Image credit NASA, JPL-Caltech)
autor
objavljeno

Tim znanstvenika otkrio je nevjerojatne – potencijalno najveće do sada snimljene – mlazove koji ‘izlaze’ iz crne rupe u središtu obližnje galaksije.

Važno otkriće

Tim astronoma sa Sveučilišta Western Sydney otkrio je jednu od najvećih crnih rupa na nebu. Prostirući se više od milijun svjetlosnih godina od kraja do kraja, mlaz se udaljava od crne rupe s ogromnom energijom i gotovo brzinom svjetlosti.

Udaljena samo 93 milijuna svjetlosnih godina, galaksija NGC2663 nalazi se u našem galaktičkom susjedstvu. Gledajući svjetlost njezinih zvijezda običnim teleskopom, vidimo poznati ovalni oblik „tipične“ eliptične galaksije, s oko 10 puta više zvijezda od našeg Mliječnog puta.

Radio valovi otkrivaju mlaz materije koji je iz galaksije izbacila središnja crna rupa. Ova moćna struja materijala je oko 50 puta veća od galaksije – kada bismo ju mogli vidjeti na noćnom nebu, unatoč velikoj udaljenosti, bila bi veća od Mjeseca.


Iako su astronomi već pronalazili takve mlazove, ogromna veličina (više od milijun svjetlosnih godina u promjeru) i relativna blizina NGC2663 čine ove mlaznice jednima od najvećih poznatih na nebu.

Machovi dijamanti

Istraživači su rekli da njihova Evolucijska karta svemira (Evolutionary Map of the Universe ili EMU) pokazuje dokaze o tome da se materija između galaksija ‘gura natrag’ na strane mlaza. Ovaj proces je analogan učinku koji se vidi u mlaznim motorima. Dok ispušni plin eksplodira kroz atmosferu okolni ga tlak gura sa strane što uzrokuje širenje i skupljanje mlaza, pulsirajući dok putuje. Kao što slika ispod prikazuje, astronomi su uočili pravilne svijetle točke u mlazu, poznate kao Machovi dijamanti (ili na eng. shock diamonds) zbog svog oblika, Kako se tok sabija, svijetli jače.

Mlazovi crne rupe iz NGC2663 (gore) u usporedbi s mlaznim motorom (dolje) (©Mike Massee/XCOR).
Mlazovi crne rupe iz NGC2663 (gore) u usporedbi s mlaznim motorom (dolje) (©Mike Massee/XCOR).

Najveći do sad

Kao i u mlaznim motorima, Machovi dijamanti su viđeni u manjim mlaznicama veličine galaksije. Znanstvenici su uočili kako mlazovi udaraju u guste oblake plina, osvjetljavajući ih dok su se probijali. Međutim, suženje mlazova sa strane je suptilniji učinak, što ga čini težim za promatranje.

Posebnost NGC2663 je u tome što astronomi do sada nisu vidjeli ovaj učinak u tako ogromnim razmjerima. To nam govori da u međugalaktičkom prostoru oko NGC2663 ima dovoljno materije da se gura uz bokove mlaza. Zauzvrat, mlaz zagrijava i tlači materiju.

Zbog toga dolazi do cijelog procesa u kojem međugalaktička materija ulazi u galaksiju, galaksija stvara crnu rupu, crna rupa lansira mlaz te, konačno, mlaz usporava dovod međugalaktičke materije u galaksije. Ovi mlazovi tako utječu na to kako se plin formira u galaksije kako se svemir razvija.


Znanstvenici se sada nadaju nastaviti istraživanja te bolje razumjeti kako crne rupe oblikuju galaksije koje se formiraju oko njih.

Astronomi slikali kozmički mlaz koji izlazi iz crne rupe

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Luke Barnes et al. (30. kolovoza 2022.), „Astronomers have detected one of the biggest black hole jets in the sky,“ space.com (pristup 30. kolovoza 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.