kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Otkrivene staklene ‘kuglice’ na udaljenoj strani Mjeseca
Svemir

Otkrivene staklene ‘kuglice’ na udaljenoj strani Mjeseca

autor
objavljeno

Kineski rover Yutu-2 pronašao je nekoliko malih staklenih ‘kuglica’ (tj. globula) – nastalih tijekom formiranja kratera – koje bi mogle pomoći u proučavanju rane povijesti našeg satelita.

Chang’e-4 misija

Chang’e-4 kineska je misija koja je – po prvi puta u povijesti – uspjela spustiti rover na udaljenu (ili tamnu) stranu Mjeseca. Svemirska letjelica izvorno je napravljena kao „rezerva“ za misiju Chang’e 3. Kao i njeni prethodnici, misija je nazvana po Chang’e, kineskoj božici Mjeseca.

Kineski lander i rover još uvijek rade više od tri godine nakon što su izvršili povijesno slijetanje na udaljenu stranu Mjeseca. Chang’e 4 lander s roverom Yutu 2 sletio je u krater Von Kármán 2. siječnja 2019. i od tada misija istražuje jedinstveno područje našeg Mjeseca.

Novo otkriće

Prema studiji objavljenoj u Science Bulletin-u, Yutu-2 rover (koji je sletio na površinu Mjeseca u sklopu misije) svojom je panoramskom kamerom snimio slike dviju prozirnih ‘kugli’ (tj. globula).


Riječ je o dvije makroskopske prozirne staklene kugle koje je rover snimio tijekom svog istraživanja daleke strane Mjeseca, što bi potencijalno moglo pomoći u otkrivanju rane povijesti Mjeseca.

Za sada nisu dobiveni detaljniji podatci o sastavu ovih kugla, ali njihova jedinstvena morfologija i lokalni kontekst sugeriraju da se najvjerojatnije radi o udarnim staklima koji nastaju tijekom krateriranja (tj. procesa formiranja kratera). Točnije, znanstvenici smatraju kako nisu vulkanskog podrijetla te da nisu ‘došli’ na Mjesec s nekih drugih planetarnih tijela.

Dvije potvrđene (gornji red) i dvije moguće (donji red) staklene globule pronađene uz putanju rovera Yutu-2 (©Science China Press).
Dvije potvrđene (gornji red) i dvije moguće (donji red) staklene globule pronađene uz putanju rovera Yutu-2 (©Science China Press).

Mjesečeve ‘kugle’

Lunarni anortozit je glavna stijena lunarnog visoravni, koja je nastala u lunarnom oceanu magme. Istraživači su rekli da se kuglice razlikuju od staklenih perli koje su prikupljene tijekom misije Apollo – tj. uzorci su veći i bolje kvalitete.

Najveće holohijalinske globule (ili ‘kuglice’) pronađene na Mjesecu manje su od 1 cm, kao što je globula nedavno prikupljena u misiji Chang’E-5, a također su neprozirne.

Duž otprilike 700 metara duge rute koju je rover Yutu-2 prošao u prvih 12 lunarnih dana, potvrđene su najmanje dvije takve globule, a čeka se potvrda još dva moguća slučaja zbog neadekvatne rezolucije slike. Na temelju boje, morfologije, geometrije i moguće dobi izloženosti, tim je proučavao podrijetlo globula pozivajući se na kritične stope hlađenja kristalizacije za različite lunarne stijene.

Istraživanje slijedi

Tim je otkrio da su globule nalik na one udarna stakla dobivena od materijala siromašnih željezom, kao što su čisti anortoziti koji se sastoje od plagioklasa. Temeljem sastava površine zaključeno je da je mnogo potencijalnih matičnih kratera sposobno formirati takve globule, budući da se tamošnja ciljana litologija sastoji od čistih anortozita, a visokoenergetska talina je uobičajen proizvod u tipični događaji lunarnog udara.


Predvidjeli su da će staklene kuglice biti u izobilju diljem lunarne visoravni, pružajući obećavajuće ciljeve uzorkovanja koji bi mogli otkriti ranu povijest Mjeseca.

Kineska misija Chang’e 4 prije tri godine sletjela na udaljenu stranu Mjeseca

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Zhiyong Xiao et al., „Translucent glass globules on the Moon,“ Science Bulletin 67/4 (2022): str.355-358.

Science China Press (22. veljače 2022.), „Translucent glass globules on the Moon,“ eurekalert.org (pristup 23. veljače 2023.)

Anonymus (19. veljače 2022.), „China’s Chang’e-4 discovers glass globules on far side of moon,“ news.cn (pristup 23. veljače 2022.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.