kozmos.hr
Tehnologija

Otkrivanje svemira uz pomoć strojnog učenja: Novi početak u astronomiji

objavljeno

Usvajanje tehnika strojnog učenja revolucionira područje astronomije, omogućavajući istraživačima obradu ogromne količine podataka i pokretanje složenih modela brzinama bez presedana.

Preopterećenje astronomske podacima: Izazovi i mogućnosti

Svemirski teleskop James Webb (JWST) pruža više od očaravajućih slika svemira; svakodnevno generira zapanjujućih 235 gigabajta znanstvenih podataka. Ovaj masovni priljev informacija pruža astronomima priliku za dublje istraživanje svemira i istraživanje tajni svemira, poput životnih ciklusa zvijezda i podrijetla galaksija. Međutim, obrada i tumačenje ovih podataka nije jednostavno, i tu na scenu stupa strojno učenje.

Pionirsko strojno učenje u astronomiji na Sveučilištu Penn State

Na Sveučilištu Penn State, docenti astronomije i astrofizike Joel Leja i V. Ashley Villar pioniri su u primjeni tehnika strojnog učenja za učinkovitiju obradu ogromnih tokova podataka generiranih teleskopom JWST i drugim teleskopima. Ovi inovativni pristupi pokazali su se točnijima i gotovo milijun puta bržima od tradicionalnih analiza kada je riječ o tumačenju snimki galaksija. Ovdje je primjer koliko strojno učenje može biti nevjerojatno korisno u polju astronomije.


Ograničenja tradicionalnih metoda analize podataka

Prije strojnog učenja, istraživači su morali osloniti na analitičke jednadžbe i nespretne tablice podataka za obradu informacija, često trošeći značajno vrijeme na ponavljajuće i dugotrajne proračune. Leja to uspoređuje s planiranjem iznimno složenog putovanja, gdje bi svaka moguća ruta bila mapirana i izračunata jedna po jedna. Strojno učenje, s druge strane, pojednostavljuje proces inteligentnom analizom podataka i brzim određivanjem optimalnog rješenja.

Energetska učinkovitost i ušteda računalnih resursa kroz strojno učenje

Strojno učenje ne samo da štedi ljudski rad, već također smanjuje računalni rad, što zauzvrat štedi energiju. Villar naglašava važnost uzimanja u obzir problema računalnog rada, jer velik broj računalnih sati potrebnih za obradu astronomske podatke također rezultira značajnom potrošnjom energije.

Strojno učenje: Otključavanje novih otkrića u astronomiji

Dok Leja i Villar nastavljaju razvijati tehnike strojnog učenja za upravljanje bujicom podataka s JWST-a i drugih izvora, Sveučilište Penn State je spremno postati lider u ovom naprednom području. S ovim naprednim alatima, astronomi mogu otključati nova otkrića i produbiti naše razumijevanje svemira.

Nova era u astronomskim otkrićima

Računalne uštede koje proizlaze iz tehnika strojnog učenja nisu samo impresivne već i revolucionarne za polje astronomije. Leja ističe kako je strojno učenje potpuno transformiralo njegovo područje, omogućavajući brzu obradu golemih količina podataka i brzo izvođenje složenih modela.

Svladavanje računalnih ograničenja

Prije strojnog učenja, tradicionalni proces bio je računalno zahtjevan i ograničavajući. Leja se prisjeća svog vremena kao postdoktorand na Harvardu, gdje je morao prijavljivati i pokretati simulacije s ograničenim pristupom i resursima. To je otežavalo višestruko izvođenje proračuna, što je ključno za provjeru rezultata i testiranje novih ideja u znanstvenom istraživanju.

Prihvaćanje emulatora neuronskih mreža i budućnost astronomije

Danas astronomi mogu koristiti tehnike strojnog učenja, poput emulatora neuronskih mreža, kako bi postigli rezultate u samo nekoliko tjedana na prijenosnom računalu, što je prethodno zahtijevalo značajno vrijeme i računalnu snagu. Kako računala nastavljaju napredovati i metode strojnog učenja se poboljšavaju, istraživači očekuju da će čak i tjedan dana na prijenosnom računalu na kraju smatrati se sporo.


Neprethodni napredak i nova znanstvena pitanja

Leja se divi milijunskom povećanju brzine koje je strojno učenje donijelo njegovom području, naglašavajući kako taj revolucionarni napredak omogućuje astronomima da postavljaju i istražuju nova znanstvena pitanja. Kako strojno učenje nastavlja revolucionirati astronomiju, istraživači se mogu veseliti otključavanju još više otkrića o svemiru.

Dobrodošli u budućnost!

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.