kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Otkrivanje drevnih rituala: Mustatili otkrivaju tajne neolitske Arabije
Znanost

Otkrivanje drevnih rituala: Mustatili otkrivaju tajne neolitske Arabije

Fotografija mustatila iz zraka.
objavljeno

Otključavanje tajni prošlosti: Pionirsko arheološko istraživanje u Saudijskoj Arabiji rasvjetljava zagonetne mustatile, neolitske kamene strukture koje zbunjuju istraživače desetljećima. Novi dokazi otkrivaju da su ti drevni spomenici korišteni u ritualne svrhe, mijenjajući naše razumijevanje uvjerenja i praksi ljudi koji su ih izgradili prije tisuća godina.


Sveobuhvatna analiza arheološkog nalazišta u Saudijskoj Arabiji pružila je nove uvide u mustatile, spomenike od kamena iz kasnog neolitskog razdoblja, potkrepljujući ideju da su korišteni u ritualne svrhe.

Otkriće Mustatila u Saudijskoj Arabiji

Melissa Kennedy s University of Western Australia, Perth, zajedno s njezinim timom i Kraljevskom komisijom za AlUlu, objavila je svoja otkrića u časopisu otvorenog pristupa PLOS ONE 15. ožujka 2023. Stari oko 7.000 godina, mustatili su pravokutne kamene strukture s niskim zidovima, dužine od 20 do 600 metara. Prvi puta otkriveni 1970-ih, istraživači su do sada identificirali više od 1.600 mustatila, uglavnom smještenih u sjevernom dijelu Saudijske Arabije.

Iskopavanja u gradu AlUla

Nova arheološka iskopavanja u gradu AlUli ukazuju na to da su mustatili korišteni u ceremonijalne svrhe koje su uključivale životinjsko žrtvovanje. Kennedy i njezin tim proveli su opsežna iskopavanja na nalazištu mustatila smještenom 55 km istočno od AlUle. Ovaj mustatil izgrađen je od lokalnog pješčenjaka i proteže se na više od 140 metara dužine.

Analiza istraživača uključivala je identifikaciju 260 fragmenata lubanja životinja i rogova, uglavnom od domaćeg goveda, kao i domaćih koza, gazela i malih preživača. Većina ovih ostataka pronađena je oko velikog okomitog kamena, koji je tumačen kao betil.

Datiranje ugljikom-14 i dokazi o ritualima

Datiranje ugljikom-14 pokazuje da je betil među najstarijim primjercima otkrivenim na Arapskom poluotoku, a iskopane kosti pružaju neke od najranijih dokaza o domestikaciji goveda u sjevernom dijelu Arabije. Betil, također poznat kao baetyl ili baetylus, stari je izraz za sveti kamen ili meteorit za koji se vjerovalo da ima božanska ili natprirodna svojstva. Ti su se kamenovi često povezivali s vjerskim ritualima i smatrali su se boravištem božanstva ili predstavom samog božanstva. Pronađeni su u raznim drevnim kulturama, uključujući one na Bliskom istoku i području Sredozemlja.

Osim toga, istraživanje je otkrilo tragove raznih faza priloga unutar mustatila te pokop odraslog muškarca, što upućuje na to da je lokacija možda bila odredište ponavljajućih hodočašća. Uzimajući u obzir sve nove podatke, istraživači predlažu da su ritualna uvjerenja i ekonomski čimbenici bili tješnje povezani za neolitske narode sjeverozapadne Arabije nego što se ranije mislilo te da se ovaj odnos dijelio na širokom geografskom području.

Autori objašnjavaju da ritualno polaganje životinjskih rogova i gornjih dijelova lubanje unutar mustatila ukazuje na duboko prožimanje vjerovanja i ekonomskih načina života u kasnom neolitiku sjeverne Arabije. Uključivanje ova dva aspekta implicira duboko ukorijenjeno ideološko zaplitanje, jedno koje se dijelilo na velikoj geografskoj udaljenosti, što ukazuje na krajolik i kulturu mnogo povezanije nego što se ranije pretpostavljalo za neolitsko razdoblje u sjeverozapadnoj Arabiji.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube