kozmos.hr
Astronomija

Novootkrivene crvene galaksije zapravo su već poznate plave galaksije

objavljeno

U svijetu astronomije, neka otkrića ponekad mogu dovesti do neočekivanih rezultata. Takav je slučaj s iznimno crvenim objektima ili na Engleskom Extremely Red Objects (EROs), otkrivenim u podacima dobivenim pomoću Teleskopa James Webb (JWST). Najnovija analiza otkriva da su ti objekti uvelike slični galaksijama sa značajnom količinom plavog svjetla, koje su prekrivene prašinom, poznatim kao plave galaksije s viškom prašine, ili na Engleskom blue-excess dust obscured galaxies, BluDOGs, a koje su prethodno identificirane u podacima Teleskopa Subaru.

Kako prenosi phys.org, kvazari, koji se ubrajaju među najsjajnije objekte u svemiru, pokreće supermasivna crna rupa, čija masa može nadmašiti masu sunca i do milijardu puta. Ovi fascinantni svemirski objekti predmet su intenzivnih istraživanja, no proces njihova nastanka još uvijek nije u potpunosti razjašnjen.

Vodeća teorija predlaže da kvazari nastaju unutar galaksija koje su obavijene oblakom plina i prašine. Ovaj oblak prikriva rastući kvazar sve dok ne postane dovoljno moćan da raznese oblak koji ga okružuje. Prema ovoj teoriji, trebalo bi biti moguće zabilježiti taj trenutak kad kvazar naposljetku “probije” svoj oblak.


S obzirom na to da je razdoblje tranzicije vrlo kratko, znanstvenici moraju promatrati velik broj potencijalnih kvazara prije nego što se dogodi taj ključni trenutak. Analizirajući podatke dobivene iz JWST-a, grupa iznimno crvenih objekata (EROs) identificirana je kao potencijalna tranzicijska faza kvazara.

Međutim, istraživači koji rade s japanskim Teleskopom Subaru, smještenim na Havajima, uočili su da unatoč tome što se nazivaju “crveni”, EROs posjeduju i izraženu plavu komponentu. Ta karakteristika ih čini sličnima BluDOGs galaksijama, koje su identificirane u opsežnim podacima Teleskopa Subaru i opisane u izvješću prošle godine.

Daljnja analiza ukazuje na to da bi EROs i BluDOGs mogli pripadati istoj klasi objekata, no između njih postoje i bitne razlike. Jedna od mogućnosti je da EROs predstavljaju raniju fazu evolucije u odnosu na BluDOGs. Za točno utvrđivanje odnosa između EROs, BluDOGs i kvazara potrebno je prikupiti i analizirati veći uzorak kandidata.

Ovo novo otkriće objavljeno je u znanstvenom časopisu The Astrophysical Journal Letters, dok su prethodna istraživanja izvještena u The Astrophysical Journal.

Ove i slične fenomene dalje će istraživati sljedeća generacija astronomske opreme, uključujući projekt infracrvenog svemirskog teleskopa GREX-PLUS koji se razvija u Japanu.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.