kozmos.hr
Astronomija

Novi podaci JWST-a ukazuju na manji broj ranih masivnih galaksija

James-Webb-Deep-Field-View-Cropp (Curiosmos)
objavljeno

U znanstvenom svijetu često se prepoznaje uzorak: razvijemo novi alat koji nam omogućava prikupljanje neviđenih podataka, ti podaci dovode u pitanje dugogodišnje teorije, a zatim se prašina slegne. Rani rezultati s James Webb Svemirskog Teleskopa (JWST) su dobar primjer ovakvog uzorka. JWST, kao najmoćniji infracrveni teleskop do sada, omogućava detaljne slike nekih od najranijih galaksija.

Neočekivana Otkrića

Prije JWST-a, naše razumijevanje evolucije galaksija temeljilo se na opažanjima iz nešto kasnijeg razdoblja. Međutim, početna opažanja JWST-a izazvala su uzbuđenje jer su pronađene galaksije bile velike, svijetle i već su imale strukturu, sugerirajući da bi teorije o Velikom Prasku i općoj teoriji relativnosti mogle biti pogrešne.

Identifikacija Galaksija

Identifikacija najudaljenijih galaksija je izazov. Astronomi koriste prekide u galaktičkom spektru kako bi olakšali ovaj zadatak. Postoje Lymanov i Balmerov prekid, a galaksije koje pokazuju ove prekide nazivaju se galaksijama s dvostrukim prekidom. Prvi rezultati JWST-a usmjereni su na traženje ovih galaksija na crvenim pomacima od oko z=7, kada je svemir bio mlađi od milijarde godina.


Razumijevanje Pristranosti

Iako je metoda dvostrukog prekida odlična za pronalaženje galaksija, postoji moguća pristranost jer moraju biti dovoljno svijetle i vruće da ioniziraju vodik. Nova studija želi razumjeti koliko je ova pristranost ozbiljna. Tim je koristio podatke iz CAnadian NIRISS Unbiased Cluster Survey (CANUCS), koji koristi slike galaktičkih skupina JWST-a u potrazi za malim udaljenim galaksijama koje su gravitacijski lećirane.

Zaključci Studije

Iz podataka su identificirali 19 galaksija s dvostrukim prekidima. Pronašli su da metode odabira dvostrukih prekida mogu biti pristrane prema većim i svjetlijim galaksijama. Ovo ukazuje na to da bismo trebali biti oprezni s početnim rezultatima. Opservacije JWST-a možda će nas s vremenom natjerati da drastično revidiramo naš standardni kozmološki model, ali ova studija pokazuje da smo još uvijek u ranoj fazi i da će biti potrebno mnogo više opažanja da bi vidjeli gdje će se prašina zaista smiriti.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.